woman with silver and yellow hoop earrings

A fény által aktivált oxidáló nanorészecskék károsodás nélkül fehérítik a fogakat.


2019-ben az Egészségügyi Mérési és Értékelési Intézet közzétette a legátfogóbb globális egészségügyi tanulmányt: a Global Burden of Disease 2019 tanulmányt. A kutatók 204 országban és területen 286 halálozási okot, 369 betegséget és sérülést, valamint 87 kockázati tényezőt elemeztek. A tanulmány szerint a leggyakoribb egészségügyi probléma a fogszuvasodás - a fogak eróziója, amelyet gyakran a baktériumok ragacsos, savas plakkjai okoznak. A fogszuvasodás megelőzésének első lépése ezeknek a savas plakkoknak az eltávolítása. A fogmosás jó kezdet, de nem képes eltávolítani az összes baktériumot. Végül az ultraragadós lepedék elborítja a fogakat, és szakembernek kell eltávolítania. Sajnos nem mindenki jut hozzá szakemberhez.

Ezért a szájsebészek mindig olyan kezelések után kutatnak, amelyek elpusztítják a makacs plakkokat. Az ilyen terápiákkal az a probléma, hogy mellékhatásokat okozhatnak, többek között a fogak elszíneződését hosszú távú használat után. Ezeket a foltokat nagy intenzitású kék fényt és hidrogén-peroxidot használó klinikai fogfehérítési módszerekkel lehet eltávolítani. A kék fény azonban károsíthatja a bőrt és a szemet, a hidrogén-peroxid pedig erős festékellenes ereje miatt erősen maró hatású is. Más szóval, a lepedéket okozó baktériumokat eltávolító vegyületek elszínezhetik a fogakat, a foltokat eltávolító kezelések pedig károsíthatják a fogfelszínt, így a baktériumok könnyebben megtapadhatnak. Ez a fogszuvasodás és az elszíneződés ördögi körforgása.

Néhány évvel ezelőtt a szájhigiéniai biomérnökök elkezdték vizsgálni a lepedék vas-oxid nanorészecskékkel történő eltávolításának lehetőségét. Az egyik biomedicinális anyag ─ bizmut-oxiklorid (Bi12O17Cl2) ─ ígéretesnek bizonyult. A tudósok rájöttek, hogy kék helyett zöld fényt használva pontosan szabályozni tudják az aktiválását. Ha egyszer aktiválódott, fehéríteni tudta a fogakat és elpusztította a lepedékeket. De sajnos a bizmut-oxiklorid nem tapad elég sokáig a fogakon ahhoz, hogy hatékony legyen. Most a Nanchang Egyetem kutatói ki akarták találni a módját annak, hogy a bizmut-oxiklorid nanorészecskék hosszabb ideig tapadjanak a fogakon. A megoldásuk az volt, hogy egy másik nanorészecskét adtak hozzá.

A kuperoxid (Cu2O) széles spektrumú antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, zöld fény hatására aktiválódik, és hidrogélt képez, amikor bizmut-oxikloriddal és kalciummal keveredik. A csapat az anyagot olyan emberi fogakon tesztelte, amelyeket 15 napig kávé, tea, áfonyalé és szójaszósz keverékében áztattak, hogy szimulálják a természetes fogszínt. Ezután a fogakat hidrogéllel vonták be, és naponta 1 órán keresztül zöld fénynek tették ki őket. A kezelést követően a fogak idővel egyre világosabbak lettek. Emellett a kezelés nem okozott károsodást a zománcban, és a biofilmekben lévő baktériumok 94%-át elpusztította. Sokunk számára nem túl praktikus, hogy fogainkat petricsészében tisztítsuk, és naponta egy órán keresztül zöld fénynek (GL) tegyük ki őket.

A kutatócsoport egereket használt, amelyek szájába szuvasodást okozó baktériumokat oltottak be, hogy bebizonyítsák, hogy a kezelés élő szervezetben is működik a fogakon. A hidrogélt a fogak felszínére vitték fel, és naponta kétszer öt percig tartó GL-kezeléssel kezelték. A kezelés után 30 nappal a foglepedék területe jelentősen kisebb volt a kezelés után, a teljes fogfelületnek mindössze 9%-át tette ki. Embereknél, ha a lepedék területe a fog kevesebb mint 20%-át teszi ki a fognak, azt kontroll alatt lévőnek tekintik.

Továbbá a zöld fénnyel aktivált hidrogél hatékonyan megakadályozta a közepes és mély szuvasodás kialakulását az állatok fogainak felszínén (a fogmosás hiánya ellenére). A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a fogkefe nélküli kezelésük megelőzi a szuvasodást és fehéríti a fogakat. A tanulmánynak azonban még mindig vannak hiányosságai. Például a BC-SA viszkozitása javítható, és a BC-SA hosszú távú stabilitása további kísérleti feltárást igényel. Mindazonáltal ez egy reményteljes előrelépés a szájhigiénia javításában.

(Forrás: BigThink)

A figyelmetekbe ajánljuk