Egy evőpálcika.

Illusztráció.

Ez az elektromos evőpálcika népbetegségeket szüntethet meg Japánban

A Meiji Egyetem professzora, Homei Miyashita kifejlesztett egy speciális elektromos evőpálcika-készletet, amely szerinte képes fokozni az ételek ízét.


A Kirin Holdings italgyártó vállalat és a Miyashita laboratórium együttműködésében készült pálcikák a nátriumszegény diétát követő embereket célozzák meg, hogy fokozottabban érzékeljék a sós ízeket.

A sajtóközlemény szerint ez az első olyan demonstráció, amely a sós íz elektromos stimulációval történő fokozását mutatja be.

A túl sok só az étrendben összefüggésbe hozható számos, az életmóddal összefüggő betegséggel, köztük a magas vérnyomással és a vesebetegségekkel.

Ez a probléma eléggé releváns Japánban. A Reuters szerint az ország hagyományos étrendje a sós ízek felé hajlik, egy átlagos japán felnőtt nagyjából 10 gramm sót fogyaszt naponta, ami kétszerese az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott mennyiségnek.

Az evőpálcikák, amelyek egy csuklóra szerelt áramforrással összekötött drótot tartalmaznak, a jelek szerint meglepően jól működnek. Miyashita és csapata kísérletek során azt tapasztalta, hogy az elektromosan működő evőpálcikák képesek voltak 1,5-szeresére növelni a sós íz érzékelését számos 40 és 65 év közötti tesztalanynál.

Az evőpálcikák sorsfordítónak bizonyulhatnak azok számára, akik megpróbálják alacsonyan tartani a nátriumbevitelüket.

Forrás: Futurism


A figyelmetekbe ajánljuk