Az allergiás reakciók az enyhe kiütésektől az anafilaxiás sokkig terjedő mértékben akadályozhatják mindennapi életünket. A gyógyszeres kezelés ugyan valamennyire kordában tarthatja őket, de még mindig ott van az a kellemetlenség, hogy az allergiában szenvedőknek minden étkezésnél résen kell lenniük.
A tudósok most talán megtalálták a módját annak, hogy visszafordítsák ezeket a hatásokat, miután befejeztek egy egereken végzett kísérletet, amely kigyógyította az állatokat a dióallergiából.
Ennek leküzdése érdekében butirátot juttatnak a bélbe, hogy segítsék annak megfelelő kibélelését. A butirát azonban egy bűzös szagú vegyi anyag, és a szájon át vagy végbélbe történő bevezetés nem bizonyult eredményesnek a klinikai vizsgálatok során.
A tudósok viszont megtalálták a módját, hogy elrejtsék a vegyületnek a kifejezetten kellemetlen szagát.
A készítményt diófélékre allergiás egereken tesztelték: a káros baktériumokat elpusztító peptideket vittek be, hogy utat csináljanak a bélben a butiráttermelésnek.
Az eredmények megmentették a rágcsálókat attól, hogy anafilaxiás sokkot kapjanak, amikor dióval érintkeztek.
A kutatócsoport azt tervezi, hogy munkájukat az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) elé terjeszti a közelgő, 2022-es őszi ACS-találkozón. Ezt követően további, nagyobb állatokon végzett teszteket fognak végezni.
Ha minden jól megy, és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyja az eredményeket, a kezelést piacra is dobják. Az emberek ezután a vegyületet vagy a por lenyelésével, vagy vízzel vagy gyümölcslével összekeverve fogyaszthatják el.
A kutatók egy butirátot tartalmazó oltóanyagot is vizsgálnak, amely megakadályozná, hogy a szervátültetésen átesett betegeknél reakció alakuljon ki az új szervre.
(Forrás)