allergiát okozó ételek
Shutterstock

A tudósok rájöhettek, mi lehet az ételallergia ellenszere

Az első eredmények kifejezetten biztatóak.

Az allergiás reakciók az enyhe kiütésektől az anafilaxiás sokkig terjedő mértékben akadályozhatják mindennapi életünket. A gyógyszeres kezelés ugyan valamennyire kordában tarthatja őket, de még mindig ott van az a kellemetlenség, hogy az allergiában szenvedőknek minden étkezésnél résen kell lenniük.

A tudósok most talán megtalálták a módját annak, hogy visszafordítsák ezeket a hatásokat, miután befejeztek egy egereken végzett kísérletet, amely kigyógyította az állatokat a dióallergiából.

A butirát egy egészséges mikrobiomokból álló vegyület, amely állítólag allergiás reakciót válthat ki, amelyet a bélben lévő hiányzó láncszemek okoznak – ez bizonyos élelmiszerek kiszivárgását eredményezi, ami viszont immunválaszhoz vezet.


Ennek leküzdése érdekében butirátot juttatnak a bélbe, hogy segítsék annak megfelelő kibélelését. A butirát azonban egy bűzös szagú vegyi anyag, és a szájon át vagy végbélbe történő bevezetés nem bizonyult eredményesnek a klinikai vizsgálatok során.

A tudósok viszont megtalálták a módját, hogy elrejtsék a vegyületnek a kifejezetten kellemetlen szagát.

A készítményt diófélékre allergiás egereken tesztelték: a káros baktériumokat elpusztító peptideket vittek be, hogy utat csináljanak a bélben a butiráttermelésnek.

Az eredmények megmentették a rágcsálókat attól, hogy anafilaxiás sokkot kapjanak, amikor dióval érintkeztek.

A kutatócsoport azt tervezi, hogy munkájukat az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) elé terjeszti a közelgő, 2022-es őszi ACS-találkozón. Ezt követően további, nagyobb állatokon végzett teszteket fognak végezni.

Ha minden jól megy, és az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) jóváhagyja az eredményeket, a kezelést piacra is dobják. Az emberek ezután a vegyületet vagy a por lenyelésével, vagy vízzel vagy gyümölcslével összekeverve fogyaszthatják el.

A kutatók egy butirátot tartalmazó oltóanyagot is vizsgálnak, amely megakadályozná, hogy a szervátültetésen átesett betegeknél reakció alakuljon ki az új szervre.


A figyelmetekbe ajánljuk