füstfelhő az űrből

A tűz már több mint 50 ezer hektárnyi területet égetett le, és nulla százalékos a tűzállósága.


Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) által üzemeltetett időjárási műholdak robbanásszerű növekedést mutattak ki a jelenleg Kalifornia északi részén égő hatalmas erdőtűzben. A NOAA GOES 17 műholdja által rögzített és az ügynökség által a Twitteren megosztott képek több füstfelhő képződését és terjedését mutatják a műhold megfigyelési területén szombaton és vasárnap (július 30-án és 31-én) kilenc órán keresztül.

Az erdőtűz Kalifornia 2022-es évének legnagyobb tűzvészévé vált, több mint 50 ezer hektárt perzselve, miközben lakosok ezrei kényszerülnek evakuálásra, tweetelte a NOAA a képek mellé. A McKinney Fire néven ismert erdőtűz több mint 50 ezer hektárt emésztett fel a Klamath Nemzeti Erdőben, Kalifornia-Oregon államhatár közelében. A tüzet a szárazság, az erős szél és a magas hőmérséklet súlyosbította az egész régióban. A tűzvész miatt több mint kétezer lakos menekült el a térségből, és eddig két halálos áldozatról érkezett jelentés a tűz következtében.

A McKinney-tűz úgynevezett pirocumulonimbus felhőt, vagyis tűzfelhőt hozott létre - lényegében egy olyan zivatart, amelyet a tűz által kibocsátott hő, nedvesség és szennyező anyagok hozhatnak létre a légkörben. Ezek a tűzfelhők viszont villámcsapásokat idézhetnek elő, amelyek még több erdőtüzet okoznak. A NASA ezért nevezi ezeket a viharokat a felhők tűzokádó sárkányának.

Daniel Swain, a UCLA klímakutatója által megosztott további műholdfelvételek a hatalmas pirocumulonimbus felhő kialakulását mutatják, amely 15,25 kilométeres magasságban csatornázza a füstöt a légkörbe. A McKinney-tűz hétfő (augusztus 1.) reggelre nulla százalékos volt a kaliforniai tűzoltóság szerint. Az amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn újabb vörös zászlós figyelmeztetést adott ki, ami azt jelenti, hogy a száraz tüzelőanyagra ható bőséges villámlás miatt továbbra is fennáll a további erdőtüzek kockázata a térségben.

Ajánljuk figyelmedbe korábbi cikkünket, amiben láthatod az erdőtüzet videón az űrből.

(Forrás: Space.com)


A figyelmetekbe ajánljuk