pi egy meggyes pite tetején
Fotó: Shutterstock

Boldog nemzetközi π-napot! – 7 érdekesség a világ leghíresebb számáról

Március 14-én tisztelgünk a matematika és a fizika leghíresebb állandója előtt: ez az a szám, amelyet akkor kapunk meg, ha egy kör kerületét elosztjuk az átmérőjével. A görög „π" betű jelöli – azaz magyarul a pi.


A pi a matematikában és a fizikában számos képletben megjelenik. Az értékét gyakran 3,14-nek adják meg − ezért ünnepeljük az év harmadik hónapjának 14. napján −, de ez csak közelítés. A pi valódi értéke 3,141515926535... A három pont azt jelzi, hogy a számjegyek sora a végtelenségig tart. És ez csak egy a lenyűgöző tények közül a pi-vel kapcsolatban − összegyűjtöttünk nektek még párat.

Ez is érdekelhet: Létezik a végtelen? Ez a tudomány jelenlegi álláspontja

​1. A pi mindenre kiterjed

A számjegyek végtelen sorában a pi a 0-tól 9-ig terjedő számokat minden elképzelhető kombinációban tartalmazza, különböző lehetséges számsorozatokat alkotva.

A telefonszámod, a társadalombiztosítási számod, az PIN-kódod és minden más számsor, amit csak el tudsz képzelni, valahol benne van.

Ha a betűket számokká alakítanánk, akkor minden esszé, amit valaha írtál, és minden könyv, amit valaha olvastál, benne van − Shakespeare teljes életművével együtt.

​2. A pi ősi szám

a pi \u00e9rt\u00e9ke egy r\u00e9gi sz\u00e1mol\u00f3g\u00e9pen

Fotó: Shutterstock

A kör átmérője és kerülete közötti számszerű összefüggésen már az ókorban is töprengtek a tudósok. Az i. e. második évezredben a babilóniaiak a 25/8-ot használták a pi-re (ami 3,125-nek felel meg), míg az egyiptomiak a 256/81-et (ami 3,160-nak felel meg). A Bibliában két helyen (Királyok 1. könyve 7:23 és Krónikák 2. könyve 4:2) a Salamon király templomában található oltárról azt írják, hogy „10 könyöknyi volt a peremtől a peremig", míg „30 könyöknyi körbefogta azt"– ezek a méretek úgy tűnik, hogy a pi-nek nevezett értéket 3-ra teszik.

A π szimbólumot először 1706-ban William Jones walesi matematikus alkalmazta a kerület és az átmérő arányának jelölésére. De csak akkor terjedt el, amikor Leonhard Euler svájci matematikus az 1730-as években átvette a használatát.

Ha tovább olvasnál: Van már válasz a világ legrégebbi matematikai problémájára

3. A számítógépek több mint 22 trillió számjegyig tudják kiszámolni a pi értékét

2016-ban egy svájci tudós, Peter Trueb egy 24 merevlemezzel és egy y-cruncher nevű programmal felszerelt számítógép segítségével több mint 22 trillió számjegyig számította ki a pi-t – ezzel világrekordot állítva fel. Ha másodpercenként egy számjegyet olvasnánk le, akkor 700 ezer évbe telne, hogy minden számjegyet felolvassuk.

​4. Az emberek memorizálták a pi szakaszait

Az 1970-es évek óta a matekrajongók versenyeznek abban, hogy a pi minél több számjegyét mondják fel emlékezetből.

2015-ben Suresh Kumar Sharma, egy korábbi zöldségárus az indiai Dzsaipurból (most memóriatanár) világrekordot állított fel, amikor sikeresen elmondta a pí több mint 17 ezer számjegyét − ez a teljesítmény 17 órát vett igénybe.

Az amerikai rekordot a Philadelphia külvárosában élő Mark Umile tartja, aki 2007-ben több mint 15 ezer pi-számjegyet sorolt fel. A számjegyeket leírta, hangosan felolvasta egy diktafonba − majd újra és újra meghallgatta a felvételt.

5. A pi számos könyvben és filmben szerepet kapott

Jodie Foster Ellie Arroway szerep\u00e9ben a Kapcsolat c\u00edm\u0171 film egyik jelenet\u00e9ben (1997)

Jodie Foster Ellie Arroway szerepében a Kapcsolat című film egyik jelenetében (1997)

Fotó: Profimédia

Carl Sagan 1985-ös Kapcsolat című regényének főhőse, Ellie Arroway csillagász földönkívüli civilizációk bizonyítékát keresi az űrből érkező jelek lehallgatásával − később pedig a pi számjegyeiben keres rejtett mintákat. A Star Trek eredeti sorozatának rajongói emlékezhetnek a Farkas báránybőrben című 1967-es epizódra, amelyben Spock meghiúsít egy gonosz számítógépet azzal, hogy utasítja, számolja ki a pi-t az utolsó számjegyig. Alfred Hitchcock 1966-os hidegháborús thrillerében, a Szakadt függönyben pedig a szovjet blokkból menekülő disszidenseket segítő titkos ügynökhálózat kódneve π.

6. Még a rakétatudósoknak is csak valamivel több mint egy tucat tizedesjegyre van szükségük

Bár ismerjük a pi trilliónyi számjegyét, valójában nincs is szükségünk rájuk. Még a NASA mérnökei is 15 tizedesjegyre kerekítik a pi-t, amikor bolygóközi pályákat számolnak. Ha a megfigyelhető világegyetem méretét próbáljuk kiszámítani, a pi 39 számjegyének használatával legfeljebb egy hidrogénatom szélességével térnénk el a választól.

​7. Rengeteg más ok is van arra, hogy a március 14-ét megünnepeljük

Amellett, hogy március 14-e a pi napja, Albert Einstein születésnapja is. Stephen Hawking fizikus pedig 2018. március 14-én halt meg. A pi-napon születésnapját ünnepli még Johann Strauss zeneszerző, Michael Caine és Billy Crystal színészek, Quincy Jones zenei producer és Frank Borman, az Apollo 8 űrhajósa.

Forrás: NBC News

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!

A figyelmetekbe ajánljuk