terhes nő egy tál salátával

4 élelmiszer, amit érdemes a terhesség alatt fogyasztani

A várandósság alatt ajánlott extra fehérjét, kálciumot, vasat és alapvető vitaminokat fogyasztani. Íme négy élelmiszer, ami érdemes beiktatni az étrendükbe!


 Brokkoli és leveles zöldségek

A brokkoli és a zöldségek, például a kelkáposzta és a spenót, számos tápanyagban gazdag. Tele vannak rosttal, C-vitaminnal, K-vitaminnal, A-vitamin, kalciummal, vassal, folsavval és káliummal. Rosttartalmuk segíthet a székrekedés megelőzésében is. Sőt, ezeket a zöldségeket összefüggésbe hozták az alacsony születési súly kockázatának csökkenésével is.

Ez is érdekelhet: Miért ne igyunk terhesen kávét ─ így hat a magzatra a koffein

​Bogyós gyümölcsök

A bogyók vizet, egészséges szénhidrátokat, C-vitamint, rostokat és antioxidánsokat tartalmaznak. Viszonylag alacsony glikémiás indexértékkel is rendelkeznek, így nem okozhatnak jelentős vércukorszint-emelkedést. A terhesség alatt fogyasztható legjobb bogyós gyümölcsök közé tartozik az áfonya, a málna, az eper és az acai bogyó.

Avokádó

Az avokádó telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Emellett megbízható forrása a rostoknak, antioxidánsoknak, B-vitaminoknak (különösen folsavnak), K-vitaminnak, káliumnak, réznek, E-vitaminnak és C-vitaminnak.

Magas egészséges zsír-, folsav- és káliumtartalma miatt az avokádó remek választás a terhesség alatt. Az egészséges zsírok segítenek a csöppség bőrének, agyának és szöveteinek felépítésében. A kálium segíthet enyhíteni a lábgörcsöket, amely sok nőt érinthet a várandósság alatt.

Olvasd el ezt is!A nők csontjai örökre megváltoznak a szülést követően

​Tojás

A tojás egészséges élelmiszer, mivel szinte minden szükséges tápanyagból tartalmaz egy keveset – fehérjét, zsírt, valamint számos vitamint és ásványi anyagot. A tojás emellett nagyszerű forrása a kolinnak, amely a terhesség alatt létfontosságú tápanyag. Fontos a baba agyának fejlődésében, és segít megelőzni az agy és a gerinc fejlődési rendellenességeit.


A figyelmetekbe ajánljuk