elefántok
Az elefántcsordák csak minimális pihenőidőt engedélyeznek a frissen szülő társaknak.

Az Oxfordi Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi kutatócsoport új kutatása szerint az elefántcsordák nem lassulnak le az éppen szülő anyák miatt sem – írja a Phys.org.

Azt eddig is lehetett tudni, hogy az elefántoknak folyamatosan mozogniuk kell, hogy megtalálják a túléléshez szükséges táplálékot és vizet, de arról kevés információ volt, hogy hogyan boldogulnak a családok az újszülöttekkel.

Mint kiderült, a titok a 22 hónapos vemhességi időszakban rejlik, amelynek során az érett elefántbébik születésük napjától kezdve képesek a családdal lépést tartani.

Az Animal Behaviour című szaklapban közzétett eredmények azt mutatják, hogy az anya átlagos napi sebessége nem változott jelentősen a vemhesség, a születés és az újszülött borjúval való mozgás során, kivéve magának a születésnek a napján – ekkor egy minimális visszaesés volt tapasztalható.

Valójában a szülés előtti napon és az azt követő napon (azaz a borjú életének első teljes napján) mért sebesség nem különbözött az éves átlagsebességtől.

Shutterstock

Az Oxfordi Egyetem kutatói, akik a tanulmányt a Save the Elephants (Mentsük meg az elefántokat) nevű szervezettel együttműködve végezték, az eredményeket „figyelemre méltónak" tartják.

A tanulmány – ami a a maga nemében az első – ritka betekintést nyújt abba, hogy a vemhesség, a születés és az újszülött borjak hogyan befolyásolják az afrikai elefántok mozgását, és tovább bizonyítja a nőstény elefántokban rejlő erőt és rugalmasságot.

Az elefántok erősen összetartó, nőstények által vezetett (matriarchális) csordákban élnek. Az anya mellett más elefántok (általában a nagynénik) is segítenek a borjak felnevelésében és védelmében. A csordán belül azonban az elefántok különböző időpontokban szülhetnek. Mindez azt jelenti, hogy az elefántoknak valahogyan egyensúlyt kell teremteniük a különböző igények között.

Annak kiderítésére, hogy ezek a tényezők hogyan befolyásolják a csorda mozgását, a kutatók nyomkövető nyakörveket raktak a vemhes elefántokra. A bébielefántok korát a méret és a megjelenés alapján becsülték meg.

A tudósok ezután ezeket az adatokat összevonták, hogy kiszámítsák, változott-e az anyaállat sebessége a születés előtt, alatt és után.

A kutatók feltételezése szerint ez a „lépést tartani" képesség lehet az alapja annak, hogy az elefántoknak miért van a leghosszabb vemhességi periódusa az összes emlős közül. Ez az időszak elősegíti a magzat fizikai fejlődésének előrehaladott állapotát, ami talán azért fejlődött ki, hogy segítse az elefántcsordák együtt maradását.

Figyelemre méltónak tartom, hogy a nőstény elefántok 22 hónapig vemhesek, szülnek, majd szinte azonnal képesek tovább vinni a kicsinyeket. Még a család legidősebb nősténye, a matriarcha is képes szülni és vezetni a csoportot, amit a nőstény elefántok erejének és rugalmasságának újabb bizonyítékának tartok

– mondta az eredményekről Dr. Lucy Taylor, a tanulmány vezető szerzője.


A figyelmetekbe ajánljuk