Szinte egyetlen elefánt sem maradt Elefántcsontparton
Elkeserítő számok.

Elefántcsontpart emblematikus állatai kihalófélben vannak a nyugat-afrikai országban.: a helyi vízügyi és erdészeti minisztérium közlése szerint három évtized alatt kevesebb mint felére,

1100-ról 500 körülire csökkent az Elefántcsontparton élő elefántok száma az erdőirtások és a vadorzás együttes hatására.

Ugyan akkor még jóval több, 16 millió hektár erdősség borította az ország területét, de az 1960-as években még 100 ezer ormányos élt – emlékeztetett a tárca vezetője, Martial Kouamé Mé.

A miniszter szerint a kakaótermesztés miatt fél évszázad alatt 2 millió hektárra csökkent az erdők területe.

Elefántcsontparton, emiatt veszélybe kerültek az elefántok utolsó menedékhelyei is.

Csökkentette az ormányosok természetes élőhelyét az ember viharos gyorsaságú terjeszkedése, az urbanizáció is – mondta Martial Kouamé Mé. Beszédes, hogy Elefántcsontpartról származik a világ kakaótermelésének 40 százaléka.

Az elefántcsontparti hatóságok 2016-ban akciót indítottak az erdőirtások által különösen veszélyeztetett fajnak, a törpeelefántoknak otthon adó Peko-hegyi Nemzeti Park védelmére. Élőhelyüket itt is a kakaóültetvények terjeszkedése fenyegeti.

A vízügyi és erdészeti miniszter szerint hazájában 208 állatfajt fenyegeti a kihalás. Ebben a cikkben mi is megírtuk, hogy 2020-ban több mint harminccal nőtt a kihalt fajok száma.

(MTI)


A figyelmetekbe ajánljuk