3  vitamin, amiről a tavasz beköszöntével sem szabad megfeledkezni

3  vitamin, amiről a tavasz beköszöntével sem szabad megfeledkezni

A 2024-es tél szokatlanul enyhe volt, az igazi tavasz pedig hamarosan beköszönt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vitaminoknak búcsút kell intenünk. Épp ezért összegyűjtöttünk néhány fontos tápanyagot, amiről az enyhébb évszakokban se feledkezzünk meg!


A tavasz beköszöntével felpezsdül a társasági élet, megannyi programot szervezünk, ezért könnyen előfordulhat, hogy az egészségünkért tett apró praktikák kicsit háttérbe szorulnak. Azonban rendkívül fontos, hogy az évszakok váltakozásával biztosítsuk a megfelelő vitaminok és ásványi anyagok bevitelét. Ennek megfelelően mire kell figyelnünk tavasszal?

Ez is érdekelhet: 10 élelmiszer, amiben rengeteg E-vitamin található

D-vitamin

Habár tavasszal egyre több napfény ér bennünket, ugyanúgy elengedhetetlen a megfelelő D-vitaminszint fenntartása. A D-vitamin szintje a tél végén és a tavasz felé haladva általában alacsonyabb az embereknél. A D-vitamin azonban fontos a kalcium felszívódásához, az egészséges csontokhoz és fogakhoz, valamint az immunrendszer működéséhez.

B-vitaminok

A B-vitaminok közé tartozik a tiamin (B1-vitamin), a riboflavin (B2-vitamin) és a B6-vitamin, a niacin (B3-vitamin), a pantoténsav, a B6-vitamin (más néven piridoxin) és a biotin (B7-vitamin). A B-1, B-2 vitaminok és a niacin segítenek felszabadítani az energiát a táplálékból, és nélkülözhetetlenek az idegrendszer egészségéhez.

Ebben a szezonban mindenki szereti energikusnak és kisimultnak érezni magát, hogy önfeledten élvezhessük azokat a tevékenységeket, amelyeket a tél folyamán elmulasztottunk. Ezek a B-vitaminok segítenek csökkenteni a – tavaszi – fáradtságot és a kimerültséget. Persze a vitaminok önmagukban nem segítenek, ehhez szükséges a megfelelő alvás, kiegyensúlyozott étrend és a megfelelő testmozgás is.

A tiamin megtalálható a borsóban és a dióban, a riboflavin a tojásban és a gombában, a niacin a húsban és a búzalisztben, a pantoténsav pedig az avokádóban és a májban.

C-vitamin

A C-vitamin erős antioxidáns, és megvédi a sejteket a szennyező anyagok okozta oxidatív károsodástól. Segíti a vas felszívódását is. Sokan szenvednek vashiányban, így a C-vitamin-bevitel fokozása segít csökkenteni a vashiány kockázatát, valamint az ezzel járó fáradtságot.

A magas C-vitamin tartalmú gyümölcsök fogyasztása szerencsére egyre könnyebbé válik a tavasz beköszöntével. Még elérhető a narancs, a grapefruit, mandarin, de már a piacok standjain a bogyós gyümölcsök is megjelennek, mint az eper, a málna, az áfonya, ezek mind tökéletes választásnak számítanak C-vitamin pótlás szempontjából. A zöldségek, salátafélék, spenót, spárga, brokkoli, sárgarépa szintén jó választásnak bizonyulnak.

A figyelmetekbe ajánljuk