nő táncol a kanapén

Önjutalmazás és pihentető alvás –ezért kellene minden reggel edzened!

Nagy a kísértés, hogy megnyomjuk a szundi gombot és aludjunk, különösen a tél közeledtével. De van néhány komoly előnye annak, ha a nap elejét edzéssel kezdjük.


Anyagcsere

A fitneszterületen az utóégés hatása az edzés utáni túlzott oxigénfogyasztást jelenti. A tested az edzés utáni 14 órában további 190 kalóriát éget el - még akkor is, amikor az íróasztalnál ülsz és gépelsz.

Ha reggel, reggeli előtt edzel, az utána a szervezetedbe pumpált táplálékot a tested feltöltésére használod, és energiát biztosítasz a magasabb anyagcsere-szükségleteidhez.

Az esti, lefekvés előtti edzésen nem élvezheted ezt az előnyt. Az éhgyomorra végzett mozgással akár 20%-kal több zsírt égethetünk el.

Kielégítőbb alvás, egészségesebb szív

Az Appalachian State University kutatása szerint azok, akik reggelente edzenek (a délutáni és esti edzésekhez mérten), sokkal mélyebben és hosszabb alszanak, mivel a szervezetük elhasználja a reggeli edzésből származó energiát. Illetve ugyanez a csoport 10%-kal csökkentette a vérnyomását, és tudta szinten tartani az optimális vérnyomást, éjszaka pedig 25%-kal csökkent.

Étvágy

A reggeli edzés természetes étvágycsökkentő. A Brigham Young University kutatása, amely nők agyi aktivitását vizsgálta, azt találta, hogy a kora reggeli edzés valóban csökkenti a finom, de olykor egészségtelen ételek vonzerejét. A reggeli testmozgást nem végző kontrollcsoporttal összehasonlítva a reggeli tornázók a nap folyamán sem fogyasztottak több ételt.

Dinamikusság

A testmozgás minden előnye a nap hátralévő részében is érvényesül, így érdemes kiélvezni az energia, a fókusz, a termelékenység, a stresszkontroll és a hatékonyság fokozódását. A British Journal of Sports Medicine című szaklapban 2019-ben megjelent tanulmány szerint a reggeli testmozgás javítja a figyelmet és megkönnyíti a döntéshozatalt.

Elégedettség

Ha kiosonsz a szokásos reggeli edzésedre, az nagy lökést adhat az önbecsülésednek, mert máris „győztesen" kezdted a napot.

A reggeli testmozgás előnyei közé tartozik, hogy elégedettnek és feltöltődöttnek érzed magad, mert valóban képes voltál rá, és megcsináltad

– nyilatkozta Yvonne Thomas, Los Angeles-i pszichológus.

A figyelmetekbe ajánljuk