mesterséges édesítószer

Mai egészségtudatos világunkban egyre többen cserélik le az ultrafeldolgozott cukrot egyéb édesítőkre, így már szinte minden háztartásban találunk alternatív édesítőszereket. Ezeket általában bűntudat nélkül fogyasztjuk, hiszen az a közhiedelem, hogy nem ártunk velük az egészségünknek. Van azonban egy rossz hírünk: tudósok szerint ezektől a cukorpótlóktól csak éhesebbek leszünk.


Egy 75 felnőttből álló csoporton végzett kísérlet keretén belül a szukralóz nevű édesítőszer szervezetünkre gyakorolt hatását vizsgálták. Aki ilyen összetevőjű édesített italt ivott, annak megnövekedett véráramlást mutattak ki a hipotalamuszban, vagyis az agy azon részében, amely segít az étvágy és a sóvárgás szabályozásában.

Amikor ugyanezek a résztvevők szacharózt (azaz étkezési cukrot) tartalmazó italt ittak, éhségcsökkentő hatás mutatkozott. A perifériás glükózszintek megugrottak, és ez a hipotalamuszhoz érkező véráramlás csökkenésével járt együtt. Két órával a szacharóz fogyasztása után a résztvevők jelentősen alacsonyabb éhségszintről számoltak be, mint a szukralóz fogyasztása után.

Az eredmények, amelyeket a rágcsálókon végzett első kutatások is alátámasztanak, arra utalnak, hogy a kalóriamentes édesítőszerek hosszú távon nem feltétlenül hasznosak a fogyás vagy a cukor utáni sóvárgás csökkentése szempontjából. Sőt, úgy tűnik, hogy megváltoztatják azt, ahogyan a hipotalamusz az agy más részeivel kommunikál. A szukralóz 600-szor édesebb, mint a szacharóz, de 0 a kalóriatartalma. A tanulmány szerzői azt mondják, hogy ez eltérést okozhat a kalóriabevitel elvárása és a tényleges energia hiánya között.

Ezt is olvasd el! Tudósok felfedezték az immunrendszerünk eddig ismeretlen részét

Kathleen Alanna Page endokrinológus kiemeli,

(...) ha a szervezet az édesség miatt kalóriát vár, de nem kapja meg, az megváltoztathatja az agy vágyakozásra való felkészülését.

A mostani tanulmányban 18 és 35 év közötti résztvevők vettek részt, akik a beavatkozások előtt és után neurológiai és hematológiai vizsgálaton is átestek. Egyik nap szukralózt tartalmazó italt, egy másik napon szacharózzal édesített üdítőt ittak, a harmadik napon pedig egy pohár vizet. Minden italnak édesítés nélküli cseresznye íze volt, így a résztvevők nem tudták a különbséget. A valódi cukorral ellentétben a szukralóz fogyasztása nem okozott megugrást a perifériás glükózszintben, illetve az olyan hormonokban, mint az inzulin- és a glükagonszerű peptid, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában.

Figyelmedbe ajánljuk! 5 pozitív egészségügyi hatás, amit a cukorbevitel csökkentése okozhat

Page szerint a szervezet ezeket a hormonokat arra használja, hogy jelezze az agynak, hogy kalóriát fogyasztottunk, hogy csökkentse az éhségérzetet. A szukralóznak viszont nem volt ilyen hatása.
A legújabb tanulmányok aggasztó jeleket találtak arra, hogy ez a népszerű cukorhelyettesítő, amely gyakran megtalálható a diétás italokban és rágógumikban, DNS-károsodással, a glükóztolerancia károsodásával és a bélmikrobiom megváltozásával hozható összefüggésbe. Két évvel azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetést adott ki a szukralózról és annak lehetséges anyagcsere- és gyulladásos hatásairól, A Science Alert írása szerint most tehát újabb okunk van aggódni az édesítőszer akarva-akaratlan fogyasztása miatt.

A figyelmetekbe ajánljuk