Fotó: Shutterstock
április 08., 2025  ●  Tudomány
Hamu és Gyémánt

A mesterséges édesítőszerektől csak éhesebbnek érezzük magunkat

Mai egészségtudatos világunkban egyre többen cserélik le az ultrafeldolgozott cukrot egyéb édesítőkre, így már szinte minden háztartásban találunk alternatív édesítőszereket. Ezeket általában bűntudat nélkül fogyasztjuk, hiszen az a közhiedelem, hogy nem ártunk velük az egészségünknek. Van azonban egy rossz hírünk: tudósok szerint ezektől a cukorpótlóktól csak éhesebbek leszünk.

Egy 75 felnőttből álló csoporton végzett kísérlet keretén belül a szukralóz nevű édesítőszer szervezetünkre gyakorolt hatását vizsgálták. Aki ilyen összetevőjű édesített italt ivott, annak megnövekedett véráramlást mutattak ki a hipotalamuszban, vagyis az agy azon részében, amely segít az étvágy és a sóvárgás szabályozásában.

Amikor ugyanezek a résztvevők szacharózt (azaz étkezési cukrot) tartalmazó italt ittak, éhségcsökkentő hatás mutatkozott. A perifériás glükózszintek megugrottak, és ez a hipotalamuszhoz érkező véráramlás csökkenésével járt együtt. Két órával a szacharóz fogyasztása után a résztvevők jelentősen alacsonyabb éhségszintről számoltak be, mint a szukralóz fogyasztása után.

Az eredmények, amelyeket a rágcsálókon végzett első kutatások is alátámasztanak, arra utalnak, hogy a kalóriamentes édesítőszerek hosszú távon nem feltétlenül hasznosak a fogyás vagy a cukor utáni sóvárgás csökkentése szempontjából. Sőt, úgy tűnik, hogy megváltoztatják azt, ahogyan a hipotalamusz az agy más részeivel kommunikál. A szukralóz 600-szor édesebb, mint a szacharóz, de 0 a kalóriatartalma. A tanulmány szerzői azt mondják, hogy ez eltérést okozhat a kalóriabevitel elvárása és a tényleges energia hiánya között.

Ezt is olvasd el! Tudósok felfedezték az immunrendszerünk eddig ismeretlen részét

Kathleen Alanna Page endokrinológus kiemeli,

(...) ha a szervezet az édesség miatt kalóriát vár, de nem kapja meg, az megváltoztathatja az agy vágyakozásra való felkészülését.

A mostani tanulmányban 18 és 35 év közötti résztvevők vettek részt, akik a beavatkozások előtt és után neurológiai és hematológiai vizsgálaton is átestek. Egyik nap szukralózt tartalmazó italt, egy másik napon szacharózzal édesített üdítőt ittak, a harmadik napon pedig egy pohár vizet. Minden italnak édesítés nélküli cseresznye íze volt, így a résztvevők nem tudták a különbséget. A valódi cukorral ellentétben a szukralóz fogyasztása nem okozott megugrást a perifériás glükózszintben, illetve az olyan hormonokban, mint az inzulin- és a glükagonszerű peptid, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában.

Figyelmedbe ajánljuk! 5 pozitív egészségügyi hatás, amit a cukorbevitel csökkentése okozhat

Page szerint a szervezet ezeket a hormonokat arra használja, hogy jelezze az agynak, hogy kalóriát fogyasztottunk, hogy csökkentse az éhségérzetet. A szukralóznak viszont nem volt ilyen hatása.
A legújabb tanulmányok aggasztó jeleket találtak arra, hogy ez a népszerű cukorhelyettesítő, amely gyakran megtalálható a diétás italokban és rágógumikban, DNS-károsodással, a glükóztolerancia károsodásával és a bélmikrobiom megváltozásával hozható összefüggésbe. Két évvel azután, hogy az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetést adott ki a szukralózról és annak lehetséges anyagcsere- és gyulladásos hatásairól, A Science Alert írása szerint most tehát újabb okunk van aggódni az édesítőszer akarva-akaratlan fogyasztása miatt.

Nyitókép: Illusztráció. / Fotó: Shutterstock

A legfontosabb hírekért iratkozz fel hírlevelünkre!

Hozzáférhetőségi eszközök