szürke macska behunyt szemmel élvezi, hogy a gazdája az állát simogatja
Fotó: Shutterstock

Csak jól érzi magát, vagy ennél több? − a cicadorombolás valódi oka

A dorombolás − az a lágy rezgés, amelyet a házimacskák belégzéskor és kilégzéskor produkálnak − kizárólag a macskákra és a macskaszerű állatokra jellemző. A pumák, a gepárdok és néhány más nagymacska is dorombolnak. De vajon mi áll e furcsa hang mögött?


Ez egyike azoknak a viselkedési formáknak, amelyeket többnyire megértünk, de nem teljesen. A dorombolás valószínűleg reflexszerű, mint a légzés

mondta a Live Science-nek Mikel Delgado, a Feline Minds macskák viselkedési tanácsadója.

A macska dorombolásának kellemes morajlása a macskatulajdonosok számára az élet egyik apró öröme. De vajon a macskára is igaz ez? Igen, kedvenceink általában akkor dorombolnak, ha jól érzik magukat, akár az ölünkben, akár a napfényben elterülve.

Ez is érdekelhet: 6 furcsa macska viselkedési szokás állatorvosi magyarázattal

​A macskák dorombolásának egyéb okai

A kutatások szerint azonban a macskák más okokból is dorombolnak. Az egyik a túléléssel kapcsolatos: a kiscicák vakon és süketen születnek; de születésük után néhány nappal már dorombolni kezdenek. Mivel csendes, így nem valószínű, hogy a vadonban a ragadozók meghallják a dorombolást, viszont segít a kiscicáknak az anyamacska közelében maradni.

A cicák szoptatás közben is dorombolnak. A hang egyfajta kötődést is eredményezhet az anya és a kicsinye között. A felnőtt macskák pedig ugyanezt a hangot hallatják, ha egy másik macskával, kutyával, emberrel összebarátkoznak. Akkor is dorombolnak, amikor egymást ápolják, vagy éppen pihennek, esznek és élvezik az egyedüllétet.

A dorombolás legtöbbször reflexből történik, de lehet szándékos is. Ha kedvenceink vágynak valamire addig dorombolnak, amíg meg nem kapják azt. A Current Biology című folyóiratban 2009-ben megjelent tanulmány szerint a macskák egy speciális „kérő dorombolással" kérnek ételt, vagy arra ösztönzik az embert, hogy keljen ki az ágyból. Ez a dorombolás magasabb frekvenciákat tartalmaz, és kicsit úgy hangzik, mintha egy kisbaba sírna.

Ez is érdekelhet: 7 híres macska, aki a történelem folyásába is beavatkozott

egy foltos macska fej\u00e9hez \u00e9rinti a fej\u00e9t egy fiatal n\u0151 mosolyogva a kanap\u00e9n

Fotó: Shutterstock

Bár a macskák általában akkor dorombolnak, ha boldogok; ez nem mindig van így. Néha akkor így tesznek, amikor stresszesek. A dorombolás egyfajta megküzdési mechanizmus is lehet, mivel segíthet nekik az önnyugtatásban, ha betegek, ijedtek vagy haldokolnak.

Az egyik elképzelés szerint a dorombolás segíthet a macskák gyógyulásában is. A The Journal of the Acoustical Society of America című folyóiratban 2001-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a macskák 20 és 150 hertz közötti frekvenciákon dorombolnak, amelyek hasonlóak az emberi kezelésben használt frekvenciákhoz a csontnövekedés és az izomfájdalom esetén.

És hogyan tudjuk megállapítani gazdiként, hogy melyik dorombolás melyik? A kontextustól függően jó tippeket tehetünk arra vonatkozóan, hogy miért dorombol kedvencünk.

Ha a macska egészséges, a dorombolás jelentését a testbeszédéből fejthetjük meg. Boldognak és nyugodtnak tűnik? Ha igen, akkor valószínűleg élvezi az adott pillanatot.


A figyelmetekbe ajánljuk