Harvest Mouse

30 napos zsírdiétára fogtak pár egeret, nem lett jó vége

Az olcsó, könnyen hozzáférhető, erősen feldolgozott élelmiszerek, amelyekből túl sokat fogyasztunk, ártanak nekünk. Egy érdekes új egérvizsgálat alátámasztotta azt a tartós hipotézist, hogy a magas zsír- és cukortartalmú étrend és a kognitív hanyatlás, például az Alzheimer-kór összefügg.


Az elhízás és a cukorbetegség károsítja a központi idegrendszert, súlyosbítva a pszichiátriai zavarokat és a kognitív hanyatlást. Ezt mutatták ki egereken végzett vizsgálatukban a Dél-Ausztráliai Egyetem idegkutatója és biokémikusa. A krónikus elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség gyakran társul az Alzheimer-kórhoz, számos más társbetegséggel együtt, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket és a vese működési zavarát, írja a csapat új tanulmányában.

Ezenkívül az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség egyre inkább összefüggésbe hozható a központi idegrendszer károsodott működésével, azáltal, hogy súlyosbítja a pszichiátriai és kognitív zavarokat, beleértve a hangulatzavarokat, a kognitív hanyatlást és a demenciákat.

Egy olyan világban, ahol az úgymond rosszul étkezést már helytelenül erkölcsi hibának tekintik, az ilyen típusú megállapítások valószínűleg senkinek sem segítenek a jobb étkezési szokásokban, de több eszközt adhatnak ahhoz, hogy képesek legyünk megvizsgálni ezt a zavarba ejtő összefüggést, amelyet a csapat egereken akart tovább vizsgálni. Hogy többet tudjanak meg, a csapat felnőtt egereket vizsgált, amelyek az emberi tau fehérje mutációjával (P301L), úgynevezett pR5 egereket, valamint kontroll egereket (úgynevezett vad típusúakat).

Emberekben a mutációt olyan működési zavarokkal hozták összefüggésbe, amelyek közvetlenül az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható idegi degenerációt okozzák. Az egereknél hasonlóan a gének lehetőséget nyújtanak a kutatóknak arra, hogy pontosan azonosítsák azokat a mechanizmusokat, amelyek a demenciát más betegségekkel, például a cukorbetegséggel kapcsolják össze.

A két csoportot 30 héten keresztül vagy normál, vagy magas zsírtartalmú étrenddel etették. Figyelembe véve, hogy a laboratóriumi egerek körülbelül 1,5 évig élnek, ez elég tisztességes része az életüknek. A magas zsírtartalmú diétával etetett kontroll egerek meghíztak, nagyobb volt a kockázata a szorongásszerű viselkedésnek, és magasabb tau-szintet mutattak ki az agyban.

A tau azért fontos, mert ez egy olyan fehérje, amely hiperfoszforilálódhat tau-tangulákká, ami az Alzheimer-kór biomarkere. A pR5 mutációval rendelkező, magas zsírtartalmú étrenddel táplált egereknél még több probléma merült fel. Még érzékenyebbek voltak az elhízásra, glükóz intolerancia és inzulinrezisztencia alakult ki náluk, több volt a depresszió és a szorongásszerű viselkedés, és az agyukban több tau mutatkozott az Alzheimer-kórt okozó formában.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk