Egy fiú az ablak előtt ül.

Ez a kreatív terápia komoly segítséget nyújthat a depresszióval küzdőknek

A zeneterápia csökkentheti a depressziót a viselkedési problémákkal küzdő fiataloknál – derül ki egy kutatásból.


A zeneterápia az önbecsülést is növelte azokhoz az emberekhez képest, akik a szokásos, terápia nélküli kezelésben részesültek.

A következtetések a legnagyobb, minden eddiginél nagyobb vizsgálatból származnak. A kutatásban 251 gyermek vett részt, akiknek csak a fele részesült zeneterápiában.

Maga a zeneterápia olyan dolgokat tartalmazott, mint például, hogy a terapeuta megkérte a gyerekeket, hogy egy dallam lejátszásával írják le, hogyan érzik magukat.

A vizsgálatban részt vevő összes gyermeket viselkedési, érzelmi vagy fejlődési problémák miatt kezelték.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akik zeneterápiában részesültek, magasabb volt az önbecsülés és csökkent a depresszió, mint azoknál, akiket a szokásos módon kezeltek.

Ciara Reilly, az Every Day Harmony zeneterápiás jótékonysági szervezet vezérigazgatója elmondta:

A zeneterápiát gyakran alkalmazták már a mentális egészségi állapotuk miatt különleges szükségletekkel küzdő gyermekek és fiatalok esetében, de ez az első alkalom, hogy klinikai környezetben egy végleges, randomizált, kontrollált vizsgálat kimutatta a hatékonyságát. Az eredmények drámaiak, és aláhúzzák annak szükségességét, hogy a zeneterápiát általános kezelési lehetőségként tegyék elérhetővé.

Forrás: PsyBlog


A figyelmetekbe ajánljuk