Egy baba a kamerába néz.

Ezzel az egyszerű módszerrel növelheted a gyermeked IQ-ját a terhesség alatt

A terhesség alatti magasabb D-vitamin-szint a gyermekek magasabb IQ-jával függ össze – derül ki egy kutatásból.


Sajnos a D-vitaminhiány gyakori a lakosság körében. A terhes nők meglehetősen magas aránya küzd ezzel a problémával.

Melissa Melough, a tanulmány első szerzője ezt mondta a témával kapcsolatban:

A melanin pigment védi a bőrt a napsugárzás okozta károsodástól, de az UV-sugarak blokkolásával a melanin csökkenti a bőr D-vitamin termelését is. Emiatt nem voltunk meglepve, hogy vizsgálatunkban a színes bőrű terhes nők körében magas D-vitaminhiányos arányt tapasztaltunk. Bár sok terhes nő szed szülés előtti vitamint, ez nem feltétlenül korrigálja a meglévő D-vitaminhiányt.

Melough hozzátette, hogy a D-vitamin-szint széles körű vizsgálata általában nem ajánlott, de úgy gondolja, hogy az egészségügyi szolgáltatóknak figyelniük kell azokra, akik nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A tanulmányban több mint 1500 nő és gyermekeik vettek részt, akiket öt éven keresztül követtek nyomon.

Az eredmények azt mutatták, hogy a gyermekek IQ-ja 4-6 éves korukban magasabb volt, ha anyjuknak magasabb volt a D-vitamin szintje a terhesség alatt.

A D-vitamin hiánya igen elterjedt. A jó hír az, hogy van egy viszonylag egyszerű megoldás. Nehéz lehet megfelelő D-vitaminhoz jutni a táplálkozással, és nem mindenki tudja pótolni ezt a hiányt a napozással, ezért jó megoldás a táplálékkiegészítő szedése

– tette hozzá Melough.

A D-vitamin ajánlott napi bevitele 600 NE. Az USA-ban az átlagos bevitel mindössze 200 NE, a fennmaradó részre a napozásból kell szert tenni.

A magas D-vitamin-tartalmú élelmiszerek közé tartoznak a tehéntej, a reggeli gabonafélék, a zsíros halak és a tojás.

Forrás: PsyBlog


A figyelmetekbe ajánljuk