Chernobyl - Pripyat, Ukraine - April 2009  Reactor 4

Ezt jelenti, hogy a csernobili atomerőműben jelenleg nincs áram

Lekapcsolták a csernobili atomerőmű áramellátását. Mit jelent ez a gyakorlatban? Aggodalomra bőven van ok sajnos.


A csernobili atomerőművet és a csernobili elzárt zónában lévő összes létesítményt teljesen lekapcsolták, és jelenleg áram nélkül vannak, jelentette be az ukrán állami energetikai vállalat. Az orosz erők már az invázió első napján megtámadták a megszűnt atomerőművet, súlyos harcok után pedig elfoglalták és túszul ejtették a mintegy 210 alkalmazottat. Most, hogy az erőművet leválasztották az elektromos hálózatról, az erőmű hűtőtartályaiban tárolt mintegy 20 ezer kiégett nukleáris fűtőelem többé nem kap aktív hűtést. Ukrán tisztviselők arra figyelmeztettek, hogy ez növelheti a nukleáris anyag elpárolgásának és kiürülésének valószínűségét, és veszélyes dózisú radioaktív anyagot adhat az erőmű személyzetének.

Egyes atomenergia-szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy mivel a kiégett fűtőelemek már 22 évesek és sokkal hidegebbek, mint korábban, ez az eset valószínűtlen. Az Ukrán Állami Különleges Hírközlési és Információvédelmi Szolgálat (SSSCIP) az áramkimaradásért a megszállók által okozott károkat okolta, bár az okokról még nem történt független ellenőrzés. Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, hogy a csernobili erőmű tartalék dízelgenerátorainak kapacitása 48 órára elegendő, és tűzszünetre szólított fel az áramszolgáltatás helyreállítása érdekében.

Közben az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének (NAÜ) tisztviselői egyre nagyobb aggodalmukat fejezték ki a csernobili atomerőműben két hete túszként fogva tartott személyzet jólétéért. A dolgozók általában munkaidő után elhagyják a radioaktív erőművet, de most arra kényszerültek, hogy a helyszínen éljenek. A csernobili radioaktív hulladéktároló létesítményekben lévő nukleáris anyagok ellenőrzésére létrehozott rendszerek március 8-án leállították az adatok továbbítását az ENSZ nukleáris felügyelőszervének. A biztosítékok azok a technikai intézkedések, amelyeket a NAÜ a nukleáris anyagok nyomon követésére és annak biztosítására használ, hogy azok ne kerüljenek rossz kezekbe.

Mivel ezek kikapcsoltak, az ügynökség nem tudja, hol található az erőmű nukleáris anyaga, ami növeli annak lehetőségét, hogy az rossz kezekbe kerüljön. A NAÜ közleményében azt írta, hogy a csernobili atomerőműben telepített biztosítéki felügyeleti rendszerek távoli adatátvitele megszakadt, és bár a dolgozók korlátozott mértékben jutnak élelmiszerhez és vízhez, valamint gyógyszerekhez, de a személyzet helyzete egyre romlik. A létesítmény személyzete felelős a telephely leszereléséért és az erőmű leállt reaktoraiban lévő radioaktív anyagok biztonságos elhelyezéséért. Csernobil orosz megszállása óta azonban ez a munka szünetel. Az áramkimaradás előtt a dolgozókkal csak e-mailben lehetett kapcsolatba lépni.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk