maszkot viselő srác fekete fehér kép

Ez a vitamin felkészíti a szervezetünket a koronavírus elleni harcra

A B6-vitamin a kutatások szerint fontos szerepet játszhat a COVID-19 betegek citokinviharainak megelőzésében.


A C- és D-vitamin, valamint az olyan ásványi anyagok, mint a magnézium és a cink immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásáról már litániákat olvashattunk és hallhattunk, de a B6-vitaminról alig van tanulmány.

A B6-vitamin alapvető tápanyag, és a vízben oldódó B-vitaminok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy nem raktározódik el a szervezetben, ezért a mindennapi élelmiszerekből és étrend-kiegészítőkből fogyasztjuk. Számos élelmiszerben megtalálható, például marhahúsban, halban, banánban, teljes kiőrlésű gabonafélékben, csicseriborsóban, szójababban, édesburgonyában, diófélékben és a tejben is – kezdi a PsyBlog.

A tanulmány szerint a B6-vitamin képes lehet csökkenteni a citokinviharok kockázatát azáltal, hogy javítja az immunfunkciót és elnyomja a gyulladást. Védelmet nyújt a hosszú távú egészségi állapotok, köztük a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) ellen azáltal, hogy csökkenti az inflammaszóma aktivitást, a karbonil stresszt és az oxidatív stresszt.

A B6-vitamin hiánya gyenge immunműködést, a vírusfertőzések fokozott kockázatát és a CVD okozta magasabb halálozási arányt eredményezne.

Dr. Thanutchaporn Kumrungsee, a tanulmány első szerzője elmondta:

A COVID-19 vírusfertőzés elleni első védelmi vonalak közé tartozik a kézmosás mellett az élelmiszer és a táplálkozás is. Az élelmiszer az első gyógyszerünk, a konyha pedig az első gyógyszertárunk. Az utóbbi időben számos tudós publikált tanulmányt az étrendnek és a tápanyagoknak a COVID-19 elleni védelemben betöltött szerepéről. Azonban nagyon kevés tudós fordít figyelmet a B6-vitamin fontos szerepére.

A légúti vírusok, például a SARS-CoV-2 is gyulladáshoz és a tüdőkárosodáshoz kapcsolódik.

Az antioxidánsok, például az N-acetil-cisztein és a karnozin pótlása bizonyítottan javítja a tüdőkárosodást.
De úgy tűnik, hogy a B6-vitamin szájon át történő bevitele hasonlóan jótékony hatással van a tüdőkárosodásra a COVID-19 vírus elleni antioxidatív és gyulladáscsökkentő erejének felhasználásával.

A szerzők azt írták:

A koronavírus és az influenza azon vírusok közé tartoznak, amelyek világszerte halálos tüdősérüléseket és akut légzési distressz szindrómában bekövetkező halálesetet okozhatnak. A vírusfertőzések citokinvihart idéznek elő, ami tüdőkapilláris endotélsejt-gyulladáshoz, neutrofil infiltrációhoz és fokozott oxidatív stresszhez vezet.

Dr. Kumrungsee rámutatott, hogy a citokinviharok és a trombózis nagy gyakorisága a COVID-19 fertőzés nagyobb súlyosságával jár együtt.

A citokinviharok vagy hipergyulladás akkor következik be, amikor az immunrendszer túlreagál és megtámadja az egészséges sejteket. A COVID-19 betegeknél megfigyelt trombózis vagy vérrögök súlyos károkat okoznak olyan szervekben, mint a máj, a szív, a vesék és a tüdő. A B6-vitamin bevitelének azonban ismert a gyulladáscsökkentő és trombózisellenes hatása is.

A figyelmetekbe ajánljuk