tonik

A tonik a malária ellenszere volt, emiatt kapta a keserű ízt.


A tonik egy szénsavas üdítőital, melyben kinint oldanak fel.

A tonikot ugyanis eredetileg a malária ellenszereként alkalmazták, ezért tartalmazott kinint, melyből ma lényegesen kevesebb található benne. A tonikot jellegzetesen keserű íze miatt fogyasztják.

Gyakran készítenek belőle koktélokat, ezek közül a gin-tonik a leghírhedtebb.

A tonik keserű összetevőjének gyógyhatásáról kapta nevét, jelentése: erősítő íz. A kinint azért adták hozzá a malária megelőzésére, mert kezdetben dél-ázsiai és afrikai fogyasztásra szánták. Ezekben a régiókban ez a betegség elterjedt.

A gin-tonik koktél emellett az indiai brit gyarmatokról származik. Az eredeti, nagyon keserű tonikot azért keverték ginnel, hogy elviselhetőbb legyen az íze.

Érdekesség, hogy 2005 óta megjelentek a piacon azok a minőségi tonikok, melyekben fontosabbá vált a valódi kinin használata az ízesítők helyett. Ezek kétszer vagy háromszor többe kerülnek az elterjedtebb márkáknál.

A gyógyhatású tonik eredeti receptje csak szódavizet és nagy mennyiségű kinint tartalmazott. A mai változat kevesebb kinint tartalmaz, amit csak az íze miatt kevernek bele.

A mai tonik emiatt nem olyan keserű. Emellett kukoricasziruppal, édesítőszerrel vagy cukorral szokták édesíteni. Manapság a régi, csak szódavizet és kinint tartalmazó tonik nem annyira elterjedt, de a keserű íz kedvelői sokszor előnyben részesítik.

Az Egyesült Államokban az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) legfeljebb 83 miligramm kinint engedélyez a tonikban literenként adagolva, ez 25–50 százaléka a gyógyászatban használt mennyiségnek.

Az italt ettől függetlenül is ajánlják görcsoldásra. Dr. Jim Mitterando szakember szerint a kinin egyike azon ritka hatóanyagoknak, melyek hasznosak lehetnek az éjjeli görcsök ellen.

Az FDA azonban azt tanácsolja, hogy a nem orvos által felírt kininforrásokat, mint amilyen a tonik is, a kininnel járó kockázatok miatt nem ajánlott gyógyszerként fogyasztani.

További izgalmas tény, hogy a tonik kinintartalma UV-fényben fluoreszkál. Mi több, érzékenysége az UV-fényre olyan erős, hogy közvetlen napsütésben is látható ez a hatás.

Napjainkban népszerű a tonik koktélban való alkalmazása, főleg a ginnel és vodkával szokták keverni. Citromot vagy lime-ot is tesznek bele, ezeket keserű citromként, illetve keserű lime-ként ismerik. Európában ezek a koktélok nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint az Egyesült Államokban.


A figyelmetekbe ajánljuk