Ehy nő fekszik az ágyon.

A chilivel fűszerezett ételek fogyasztása összefügg a demencia fokozott kockázatával – derül ki egy kutatásból.


Azoknál az embereknél, akik naponta több mint 50 g chilit esznek, kétszer nagyobb arányban romlik a memória és a gondolkodás.

Az eredmények a fűszeres ételekkel kapcsolatos pozitív hírekre vezethetők vissza, amelyek többek között a hosszabb élettartamhoz, az alacsonyabb vérnyomáshoz és más előnyökhöz kötik őket.

Dr. Zumin Shi, a tanulmány első szerzője elmondta:

Korábbi vizsgálatainkban a chilifogyasztás kedvezően hatott a testsúlyra és a vérnyomásra. Ebben a tanulmányban azonban az idősebb felnőttek körében a kognícióra gyakorolt kedvezőtlen hatásokat találtunk.

A vizsgálatban több mint 4000 kínai felnőtt vett részt, akiket 15 éven keresztül követtek nyomon.

A nyomon követett fűszeres ételek között friss és szárított chilipaprika is szerepelt, de nem volt fekete bors vagy paprika.

A chilipaprika hatóanyaga a kapszaicin, ez okozza az égető érzést fogyasztáskor, illetve bármilyen szövettel érintkezve.

A kapszaicint összefüggésbe hozták a fogyással, mivel feltételezhetően felgyorsítja az anyagcserét és fokozza a zsírvesztést.

Forrás: PsyBlog


A figyelmetekbe ajánljuk