A chilivel fűszerezett ételek fogyasztása összefügg a demencia fokozott kockázatával – derül ki egy kutatásból.
Azoknál az embereknél, akik naponta több mint 50 g chilit esznek, kétszer nagyobb arányban romlik a memória és a gondolkodás.
Az eredmények a fűszeres ételekkel kapcsolatos pozitív hírekre vezethetők vissza, amelyek többek között a hosszabb élettartamhoz, az alacsonyabb vérnyomáshoz és más előnyökhöz kötik őket.
Dr. Zumin Shi, a tanulmány első szerzője elmondta:
Korábbi vizsgálatainkban a chilifogyasztás kedvezően hatott a testsúlyra és a vérnyomásra. Ebben a tanulmányban azonban az idősebb felnőttek körében a kognícióra gyakorolt kedvezőtlen hatásokat találtunk.
A vizsgálatban több mint 4000 kínai felnőtt vett részt, akiket 15 éven keresztül követtek nyomon.
A nyomon követett fűszeres ételek között friss és szárított chilipaprika is szerepelt, de nem volt fekete bors vagy paprika.
A chilipaprika hatóanyaga a kapszaicin, ez okozza az égető érzést fogyasztáskor, illetve bármilyen szövettel érintkezve.
A kapszaicint összefüggésbe hozták a fogyással, mivel feltételezhetően felgyorsítja az anyagcserét és fokozza a zsírvesztést.
Forrás: PsyBlog