cápák a vízben
Shutterstock

Két selyemcápa

Cápamaradványokat találták több tucat kutya- és macskaeledelben

Az állattulajdonosok akaratlanul is cápahúst adtak az „óceáni halként" hirdetett éltelekből a háziállataiknak.

A veszélyeztetett fajként besorolt selyemcápa maradványait is felfedezték DNS-vizsgálattal kutya- és macskaeledelekben egy kutatásban. A selyemcápa mellett még más cápafajok maradványai is az eledelekben voltak, idézi a tanulmányt a The Guardian.

A háziállatot tartók túlnyomó többsége szereti a természetet, és bizonyára a legtöbben megijednének, ha megtudnák, hogy tudtukon kívül hozzájárulhatnak a cápapopulációk túlhalászásához

– mondta a tanulmány két társszerzője, Ben Wainwright és Ian French, a szingapúri Yale-NUS College kutatói.

A kutatók kiemelték, hogy a cápákat világszerte a túlhalászat fenyegeti, ami a populáción is drasztikusan meglátszik: az elmúlt 50 évben több mint 70 százalékkal csökkent a számuk. Mivel csúcsragadozóként kulcsszerepük van az óceáni táplálékláncban, számuk csökkenése hatással van a tengeri fű és a korallzátonyok életére is.

A cápauszonyok forgalmazása jól ismert tény, a szerzők szerint azonban csöndben zajlik a cápákból készült más termékek felhasználása az állateledelben, kozmetikumokban és egyéb árucikkekben.

A kutatásban 16, Szingapúrban forgalmazott állateledelmárka 45 termékét elemezték DNS-vizsgálattal.

A többségen az összetevők között volt a hal, óceáni hal, vagy fehér hal meghatározás, de volt, ahol feltüntették a tonhal vagy lazac felhasználását is. A többség mégsem írt semmiféle konkrétumot.

A 144 mintából 45 tartalmazott cápa DNS-t. Leggyakrabban a kékcápa, a selyemcápa és a fehéruszonyú szirtcápa maradványait fedezték fel. Utóbbi két faj a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sérülékeny fajok között szerepel.

A Frontiers in Marine Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a cápahús azokból a cápákból kerülhetett az állateledelekbe, amelyeket az uszonyuk miatt fogtak ki. A kutatók arra figyelmeztettek hogy sokkal pontosabban fel kellene tüntetni a termékek tartalmát, hogy a gazdák tisztában legyenek vele, mivel etetik az állataikat, és az honnan származik.

Egyébként a kutatás nem újdonság: Andrew Griffiths, az Exeteri Egyetem ökológusa elmondta, hogy korábban saját kutatócsoportja mellett más kutatók is megtalálták már cápák DNS-ét a fogyasztásra szánt termékekben.


A figyelmetekbe ajánljuk