Egy ember áll a naplementében.

Négyszáz, több mint 50 000 ember bevonásával készült tanulmány mutatja be a legjobb boldogságtechnikákat.


A meditáció, a mindfulness (tudatosság ) és a tudatos, megfelelő légzés a legjobb technikák a boldogság fokozására – derül ki egy több mint 400 tanulmányt vizsgáló új áttekintésből.

Az olyan pozitív pszichológiai beavatkozások, mint a hálanapló vezetése, a kedvesség apró gesztusainak kimutatása, és a céltudatosságon való munka szintén hatékonyak.

A kutatás szerint ezek a technikák jól működnek a jó egészségi állapotban lévő embereknél, valamint a testi és lelki betegségekben szenvedőknél egyaránt. Fontos azonban, hogy megtaláljuk a megfelelő technikát, amely illik hozzánk.

Joep Van Agteren, a tanulmány első szerzője elmondta:

Életünk stresszes és bizonytalan időszakaiban a mentális egészségünkön való proaktív munka döntő fontosságú a mentális és fizikai betegségek kockázatának csökkentése érdekében. Kutatásunk azt sugallja, hogy számos pszichológiai megközelítést érdemes az embereknek kikísérletezniük, hogy megállapítsák, mi válik be nekik.

Nem meglepő, hogy a pszichológiai terápiák is hatékonyan javítják a jólétet, bár a technikákat az emberek igényeihez kell igazítani.

A mentális problémákkal küzdő emberek esetében a kognitív viselkedésterápia volt hatékony. Azoknál, akiknek már jó a mentális egészségük, az elfogadás és elköteleződés-terápia vált be leginkább.

Minden pszichológiai technika esetében szükséges, hogy az emberek egy ideig kitartsanak mellette.

Matthew Iasiello, a tanulmány társszerzője elmondta:

Csak egyszer vagy kétszer kipróbálni valamit nem elég ahhoz, hogy mérhető hatása legyen. Függetlenül attól, hogy az emberek milyen módszert próbálnak ki, heteken és hónapokon keresztül kell kitartaniuk mellette, hogy valódi hatása legyen.

Michael Kyrios professzor, a tanulmány másik társszerzője szerint bár fontos, hogy szakember segítségét kérjék, az egyének is sok mindent tehetnek a jólétük javítása érdekében.

Forrás: PsyBlog

A figyelmetekbe ajánljuk