Egy tál saláta.

Az időszakos böjttel vagy a folyamatos diétával lehet hatékonyabban fogyni? A kutatók válaszolnak!

A folyamatos diéta és az időszakos böjt egyaránt hatékony, és ugyanolyan mértékű fogyáshoz vezet – állapítja meg egy tanulmány. Hosszabb távon azonban van egy nagy különbség a két fogyókúra-típus között.


Az emberek bármelyik diétát követve hat hónap alatt testsúlyuk mintegy 6 százalékát veszítették el. A folyamatos diéta során minden nap körülbelül ugyanannyi kalóriát veszünk le – ez egy klasszikus diéta. Az időszakos böjt során egy ideig erősen diétáznak, majd egy ideig abbahagyják.

A folyamatos diétákat azonban könnyebb lehet betartani – állapította meg a tanulmány.

A kutatáshoz 100 elhízott felnőttet osztottak több csoportra.

Az egyik csoport egyik nap 75 százalékkal csökkentette a kalóriabevitelét, majd másnap a szokásos kalóriabevitelük 25 százalékával többet lakmározott.

A másik csoport „normál" étrendet követett, minden nap csak 25 százalékkal korlátozta a kalóriabevitelét. Gyakorlatilag mindkét csoport ugyanannyi kalóriát evett.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét csoport nagyjából ugyanannyit fogyott.

A tanulmány szerzői ezt a következtetést vonták le:

Ennek a randomizált klinikai vizsgálatnak az eredményei azt mutatták, hogy a váltakozó napi böjt nem eredményezett jobb betartást, súlycsökkenést, súlytartást vagy a szív- és érrendszeri betegségek kockázati mutatóinak javulását a napi kalóriakorlátozáshoz képest. Az emberek azonban a hagyományos folyamatos diétát könnyebbnek találták, mint az időszakos böjtöt, így sokak számára ez jobb választásnak bizonyulhat. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a váltakozó napi böjt a napi kalóriaszűkítéshez képest hosszú távon kevésbé fenntartható a legtöbb elhízott egyén számára.

Forrás: PsyBlog

A figyelmetekbe ajánljuk