A magasabb flavonoidbevitel javítja a bélmikrobióta összetételt és csökkenti a vérnyomást – derül ki egy új kutatásból.
A flavonoidok olyan természetes vegyületek, amelyek főként gyümölcsökben és zöldségekben találhatók, és amelyek csökkenthetik a szívbetegségek kockázatát.
A bélmikrobióta változatossága nagyobb, ha flavonoidokban gazdag élelmiszereket, például almát, körtét, bogyós gyümölcsöket, teát, étcsokoládét és vörösbort fogyasztunk, ami a vérnyomás szintjének csökkenését eredményezi.
A kutatók szerint a bélmikrobióta (az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok) összetétele eltér a szív- és érrendszeri betegségben szenvedő és a nem szenvedő emberek között.
Aedín Cassidy professzor, a tanulmány vezető szerzője elmondta:
A bélmikrobiomunk kulcsszerepet játszik a flavonoidok metabolizálásában, hogy fokozza azok kardioprotektív hatását, és ez a tanulmány bizonyítékot szolgáltat arra, hogy ezek a vérnyomáscsökkentő hatások a napi étrend egyszerű változtatásával is elérhetőek.
A kutatócsoport 904 felnőttet vizsgált, és felmérte az élelmiszer-bevitelüket, a bélmikrobiomot és a vérnyomásszintjüket.
Íme az eredményeik összefoglalása:
- Azoknak a résztvevőknek, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak flavonoidokban gazdag élelmiszereket, például almát, körtét és bogyós gyümölcsöket, rendkívül változatos bélmikrobiótájuk volt, és alacsonyabb volt a szisztolés vérnyomásuk azokhoz képest, akik nem ettek elég flavonoidokban gazdag élelmiszert.
- A magas flavonoidbevitel és a vérnyomáscsökkenés közötti kapcsolat akár 15 százalékát is meg lehetett magyarázni a mikrobiom sokféleségével.
- A napi másfél csésze bogyós gyümölcsök bevitele, ami 128 grammnak vagy 1,6 adagnak felel meg, 4,1 mm Hg-mal alacsonyabb szisztolés vérnyomással volt összefüggésben.
- Heti 250 ml vörösbor fogyasztása a szisztolés vérnyomás 3,7 Hgmm-es csökkenéséhez kapcsolódott.
Cassidy professzor elmondta:
Eredményeink azt mutatják, hogy a jövőbeni vizsgálatokban a résztvevőket anyagcsere-profil szerint kell vizsgálni, hogy pontosabban tanulmányozhassuk az anyagcsere és a bélmikrobiom szerepét a flavonoidok vérnyomásra gyakorolt hatásának szabályozásában. A flavonoid-anyagcsere nagymértékben egyéni variabilitásának jobb megértése nagyon jól megmagyarázhatja, hogy egyes emberek miért élveznek nagyobb szív- és érrendszeri védőhatást a flavonoidokban gazdag élelmiszerektől, mint mások.
Forrás: PsyBlog