aszteroida

Hamarosan aszteroidákon fogunk bányászni?

Az AstroForge nevű aszteroidabányászati startup idén két küldetést készül indítani az űrbe, amelyek első, bár korai kísérletek arra, hogy értékes nyersanyagokat nyerjenek ki az űrsziklákból.


Az AstroForge egyelőre még nem akar ténylegesen leszállni egy aszteroidára, elkezdeni az anyagok kitermelését. Ugyanis az első űrmisszió során – amelyet a tervek szerint áprilisban indít a SpaceX –, a platina aszteroidaszerű anyagokból történő finomításának eljárását fogja tesztelni az űrben – írja a Bloomberg.

Ez is érdekelhet: Egy aszteroida köré építenének egy egész várost a tudósok

Októberben, a második út során pedig bányászatra alkalmas aszteroidát keresnek majd.

A cél az, hogy a platinacsoportba tartozó fémek aszteroidákból való kitermelésével és helyben történő finomításával csökkentsék a platinafémek kitermelésének túlzottan magas költségeit a Földön.

Annak ellenére, hogy a rakéták kilövése önmagában is hihetetlenül környezetszennyező folyamat, a vállalat azt reméli, hogy a ritkaföldfémek bányászatával a Földön csökkenteni tudják a kibocsátások mennyiségét.

A finomítást a helyszínen végezzük, tehát magán az aszteroidán finomítunk. Nem visszahozzuk az anyagot a Földre, hogy ott finomítsuk. A bányákból származó hulladék nagy része a finomítás során keletkezik

– nyilatkozta Matthew Gialich vezérigazgató.

Az AstroForge az idei év folyamán indítandó második küldetése során – a SpaceX-et és Elon Musk Tesla Roadsterét leszámítva – elsőként szeretne kereskedelmi küldetést indítani a mélyűrbe. Ehhez az AstroForge az Intuitive Machines űrkutatási startup cég holdi leszállóegységét kívánja felhasználni, amely a Hold körüli pályára tart. Ott az AstroForge 220 kilós űrszondája egy megfelelő aszteroidát fog keresni, amelyet kibányászhat.

Ez egy izgalmas projekt, azonban többen is próbálkoztak már aszteroidabányászati startuppal, de senki nem tudta finanszírozni az űrutazást. Ezzel az AstroForge jelentős kihívásokat helyezett maga elé. Mivel azonban a SpaceX által kínált bérleti díjak sokkal szélesebb körben érhetők el, az AstroForge és más, hozzá hasonló cégek abban reménykednek, hogy a feladat egykori költségének töredékéért összejöhet a küldetés.


A figyelmetekbe ajánljuk