boy in gray sweater standing beside window during daytime

Lehet, hogy a férfiak nem a Marsról származnak, de a nőkhöz képest nagyon eltérő módon kommunikálnak. Ez talán sehol sem nyilvánul meg jobban, mint az apák és a fiúk kapcsolatában.


Kívülről nézve sok apa-fia páros távolinak és távolságtartónak tűnhet. A férfiakat gyakran szidják a feleségeik vagy az anyjuk, amiért nem hajlandóak több szeretetet mutatni az apjuknak vagy a fiaiknak. Az ilyen kritikák figyelmen kívül hagynak egy nagyobb igazságot, amelyet évek óta kutatnak: a férfiak számára a szeretet kimutatása gyakran inkább arról szól, hogy mit tesznek, mint arról, hogy mit mondanak. A szeretet kifejezésének módjai lehetnek finomak. És bár külső szemlélő számára ezek a valódi szeretet gyenge helyettesítőinek tűnhetnek, sok apa és fia számára ezek legalább olyan jelentőséggel bírnak, mint a szavak, csókok és ölelések.

Az ezzel kapcsolatos kutatások azt mutatták, hogy a férfiak általában nagyobb valószínűséggel kommunikálják a szeretetet azzal, hogy valami támogató dolgot tesznek, mint azzal, hogy nyíltan kimondják. Bár ez különösen igaz a más férfiakkal való kapcsolataikra, de a nőkkel való kapcsolataikra is igaz. A férfi barátaival egy tipikus férfi nagyobb valószínűséggel mutatja ki a szeretetét egy autós kirándulás megszervezésével vagy egy tetőjavításban való segítségnyújtással, mint azzal, hogy azt mondja: törődöm veled.

A felesége vagy az édesanyja körében hajlamosabb lehet segíteni egy elvégzendő feladatban egy szívhez szóló képeslap helyett. Könnyen érthető, miért tűnik sok apa és fia közömbösnek egymás iránt. Legalábbis a mi kultúránkban a szeretetet általában verbális kifejezésekkel és olyan nonverbális gesztusokkal is kommunikálják, mint az ölelés. Mindkettő kevésbé gyakori a férfiak közötti kapcsolatokban, ami miatt úgy tűnik, mintha valami hiányozna. Valójában azonban az apa-fiú kapcsolatok összetettségével kapcsolatos félreértés áll a háttérben.

Kutatók arra jutottak, hogy az apa-fiú párosítást bonyolítja, hogy a férfiasság és az intimitás közötti összetett feszültséget kell leküzdeni. Egyrészt az apák és a fiúk közötti kötelék családi kapcsolat. Az emberek általában közelebb érzik magukat a családjukhoz és jobban kötődnek hozzá, mint sok más társadalmi kötelékhez. Másrészt az apa-fia páros két férfi közötti kapcsolat - olyan kapcsolat, amely kulturális elvárásoknak van kitéve azzal kapcsolatban, hogy a férfiaknak hogyan kellene viselkedniük egymással szemben.

A hagyományos férfiasság hajlamos olyan tulajdonságokat előnyben részesíteni, mint a versengés, a függetlenség és az önellátás. Ez az intimitás külső kifejeződésének rovására megy, ami sebezhetőséget közvetíthet. Egy bizonyos ponton sok apa és fia a közös szavak helyett a közös tevékenységekre alapozza a kapcsolatát. Eközben az apák hajlamosak arra, hogy a lányaikkal szemben nem ugyanúgy visszafogják a szeretet szóbeli megnyilvánulásait, ahogyan az anyák sem teszik ezt a fiaikkal vagy a lányaikkal.

Semmi rossz nincs abban, ha valaki kifejezőbb kapcsolatra vágyik. Valóban, sok férfi sikeresen válik verbálisan gyengédebbé az apjával vagy a fiával. Van itt azonban egy fontos tanulság: sok férfi kapcsolata már gazdagabb és tartalmasabb, mint amilyennek látszik. És a férfiak egymáshoz való egyedi viszonya megérdemli, hogy tiszteljük, ne pedig lekicsinyeljük.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk