depressziós nő

Miért csak a depressziós emberek felén segítenek az antidepresszánsok?

Az antidepresszánsok ugyan esélyt adhatnak az agynak a depresszióból való felépülésre, de ennél többre van szükség.

Köztudott, hogy a különböző antidepresszánsok az emberek nagyjából felénél alig vagy egyáltalán nem hatnak. A témában Silvia Poggini készített egy tanulmányt, amely részben megmagyarázhatja a jelenséget – számol be a kutatásról a PsyBlog.

Poggini abból indult ki, hogy az antidepresszánsok a depressziós emberek 30-50 százalékánál nem használnak, de hogy pontosan miért, azt még mindig nem tudni.

A kutatás szerint részben az emberek környezetétől függ, hogy a gyógyszerek hatnak-e vagy sem. Az antidepresszánsok ugyan esélyt adhatnak az agynak a depresszióból való felépülésre, de gyógyuláshoz még másra is szükség van. A tanulmány szerint kulcsfontosságú többek között az alacsony stressz-szint is.

Bizonyos szempontból úgy tűnik, hogy az SSRI-k (a szelektív szerotonin visszavétel-gátlók – a szerk.) megnyitják az agyat arra, hogy a boldogtalanság rögzített állapotából átkerüljön egy olyan állapotba, ahol más körülmények határozhatják meg, hogy felépülsz-e vagy sem

– mondta Poggini.

A kutatók stresszes egerek egy csoportján tesztelték elméletüket. Néhány egeret később átvittek egy kényelmesebb környezetbe, míg másokat stresszesen tartottak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a stresszmentes egerek kevesebb depresszióra utaló jelet mutattak, miután antidepresszánsokkal kezelték őket.

A stresszes egerek továbbra is a testi gyulladás biológiai jeleit mutatták, valamint a depresszió magasabb szintjét.

A munka azt jelzi, hogy valószínűleg nem elég egyszerűen SSRI-t szedni. Egy hasonlattal élve, az SSRI-k beültetnek a csónakba, de a viharos vagy nyugodt tenger fogja eldönteni, hogy élvezni fogjuk-e az utazást. Ahhoz, hogy egy SSRI jól működjön kedvező környezetre van szükségünk.

– számolt be az eredményekről Poggini.

A tanulmány szerzője szerint érdemes elfogadni az adott élethelyzetünket és alkalmazkodni kell a körülményekhez – ahogy azzal is tisztában kell lenni, hogy az antidepresszáns használata csak egy eszköz a depresszió ellen, de nem a teljes megoldás.


A figyelmetekbe ajánljuk