pingvinek egy sziklán

Furcsa és aggasztó hőmérsékleti anomáliát figyeltek meg az Antarktiszon

Az Antarktisz keleti részén ezen a héten kivételesen magas hőmérsékletet mértek: a szakértők szerint több mint 30 Celsius-fokkal van melegebb az átlagosnál.

Az antarktiszi Concordia kutatóbázison, a 3000 méteres magasságban lévő C-dómban pénteken rekordot jelentő -12,2 Celsius-fokot regisztráltak – írja a ScienceAlert Etienne Kapikian, a France-Meteo meteorológusának Twitter-bejegyzése alapján.

Normális esetben a hőmérséklet a nyár végével csökken, de az Antarktisz egy másik északibb központjánál, a Dumont d'Urville állomásán is 4,9 Celsius-fokos márciusi rekordot regisztráltak, az évnek egy olyan időszakában, amikor általában már fagypont alatti a hőmérséklet.

A kutatók szerint a decemberi nyári napforduló óta a hőmérsékletnek rohamosan csökkennie kellene – a mért adatok alapján viszont úgy tűnik, nem ez történik.

A példátlan hőmérsékleti adatok azután jelentek meg, hogy az Egyesült Államokban működő Nemzeti Hó- és Jégadatközpont közölte, hogy az Antarktisz tengeri jege 1979 óta először február végén kétmillió négyzetkilométer alá csökkent.


A figyelmetekbe ajánljuk