Egy vitorlás hajó a tengeren.

Illusztráció.

Egy több mint 100 éve elsüllyedt hajót találtak az Antarktisz partjainál

Több mint egy évszázaddal azután, hogy az Antarktisz partjainál a Weddell-tenger mélyére süllyedt, megtalálták Ernest Shackleton angol-ír felfedező elveszett hajóját.

Az Endurance 1915-ben a sűrű jégtakaró csapdájába esett, így Shackleton és legénysége menekülésre kényszerült. Most, 107 évvel később, a fából készült hajót gyakorlatilag sértetlen állapotban találták meg, az Endurance-felirat pedig még mindig látható a hajó tatján.

Mensun Bound, a Falkland-szigeteki Tengeri Örökségvédelmi Alap felfedezési igazgatója az NBC Newsnak elmondta, hogy soha látott még ilyen merész és gyönyörű roncsot.

A Weddell-tenger hideg hőmérséklete kulcsszerepet játszhatott a hajó megőrzésében.

Szuper hideg van. Valószínűleg éppen csak nulla fok alatt van. Ez azt jelentette, hogy nem voltak faevő mikrobák és mikroorganizmusok, amelyek károsíthatták volna a hajót

– mondta Dan Snow brit történész, akinek a History Hit nevű tartalomplatformja az expedíciós csapattal együttműködve dokumentálta a felfedezést.

A hajó felfedezése 100 évvel Shackleton halála után történt. Shackleton Imperial Trans-Antarktiszi Expedíciója az Antarktisz első szárazföldi átkelését tűzte ki célul. A felfedező legénységével együtt 1914 végén, nem sokkal az első világháború kitörése után indult útnak. Felajánlotta, hogy lemondja az utat, és hajóját a brit kormány rendelkezésére bocsátja, de Winston Churchill, az Egyesült Királyság Királyi Haditengerészetének akkori vezetője utasította, hogy folytassa a missziót.

Az Endurance nem érte el a szárazföldet, mivel a sűrű jégtakaró csapdájába esett. Miután 10 hónapig a jégben rekedtek, a fedélzeten tartózkodó 28 ember végül kénytelen volt elhagyni a hajót. Mentőcsónakokban és gyalog menekültek el, szerencsére mindenki túlélte az incidenst.

Frank Worsley kapitány jelölte meg azokat a koordinátákat, ahol a hajó elsüllyedt. A Falkland Maritime Heritage Trust szerint ezek kulcsszerepet játszottak a felfedezésben. A hajót csaknem 3000 méter mélységben találták meg a Weddell-tengerben, azon a területen, amelyet a kutatók eredetileg Worsley koordinátái alapján jelöltek ki. A csapat hetekkel az expedíció február eleji indulása után tette meg a felfedezést.

A roncsot az Antarktiszi Szerződés értelmében történelmi helyszínként és műemlékként védik, így biztosítva, hogy a felmérés és a filmezés ideje alatt ne zavarják meg. Bound szerint most a hajó felfedezése új lehetőséget kínál arra, hogy „az emberek újra felfedezzék a Shackleton-saga egészét".

Forrás: NBC

A figyelmetekbe ajánljuk