olvadt gleccser

Illusztráció

Szakemberek szerint az antarktiszi gleccsereket védő jég teljesen összetört

Nagyjából egy 240 km hosszú és 50 km széles darabról van szó, aminek a legvastagabb része 220 méter, tömege 720 milliárd tonna, a kora pedig nagyjából 12 ezer év volt.

Jócskán megemelkedhet a tengerszint, miután egy Nyugat-Antarktiszi jégpajzs nagyobb jégdarabja hirtelen megtört, kiszolgáltatva ezzel a gleccsereket a tengernek és a gyorsabb olvadásnak. A Columbia Egyetem munkatársai szerint az antarktiszi Larsen-selfjég egy nagy része, a „Larsen-B", az óceánba töredezett. A NASA műholdjainak felvételei szerint mindez január 19. és 21. között, két nap alatt történt.

A jég korábban számos gleccsert segített megvédeni az Antarktiszi-félsziget mentén a tengertől. Most azonban a tudósok szerint a gleccserek az eddiginél is jobban veszélyeztetettek a felgyorsult olvadás miatt, ami még tovább emelheti a tengerszintet.

A szakadásról a Remote Sensing of Environment című folyóiratban számoltak be, de a nemzetközi tudóscsoport még mindig nem tudja pontosan, hogy miért tört össze ilyen gyorsan a Larsen-B jege. Feltételezések szerint a nyári felmelegedés és a meleg levegőt szállító szél lehet az oka.

A kutatók azonban kiemelték, hogy a Larsen-B a leszakadás előtt is repedezett volt már. A selfjég először 2002-ben esett szét, szintén 2 nap alatt. Akkoriban leválását körülbelül 2100-ra valószínűsítették, és mindenkit meglepett, hogy ez száz évvel hamarabb, és pár nap alatt történt. Mindez azért is probléma, mert a tengeri selfjég eltűnése után belföldi jégtakaró kezd el darabolódni.

Függetlenül attól, hogy mi volt az oka a további töredezésnek, az esemény továbbra is komoly veszélyt jelent a korábban még védett gleccserekre. A Larsen-B jege a gleccsereket támasztotta alá, és visszatartotta a vízáramlást attól, hogy a tengerbe nyomja azokat. Emellett minimalizálta a tengerszint emelkedését is. A jég eltűnésével a gleccserek most szabadon vannak, és nagy valószínűséggel az eddiginél is gyorsabban olvadnak majd.

(Futurism)


A figyelmetekbe ajánljuk