brown wooden house on lake during daytime

Az amazóniai esőerdő hamarosan menthetetlen lesz

Az amazóniai esőerdő a kutatók szerint egy olyan fordulópont felé halad, ahol a fák tömegesen kipusztulhatnak.


Egy tanulmány szerint a világ legnagyobb esőerdeje egyre kevésbé képes kiheverni az aszályok, tüzek és az erdőirtás okozta károkat. Nagy területek válhatnak ritkásan erdősült szavannává, amely sokkal kevésbé hatékonyan szívja el a szén-dioxidot a levegőből, mint a trópusi erdők. Az óriási erdők megkötik a szenet, amely egyébként hozzájárulna a globális felmelegedéshez. Korábbi tanulmányok azonban kimutatták, hogy az Amazonas egyes részei már több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint amennyit el tudnak nyelni.

A fák egészségi állapota romlik, és közeledhetnek a fordulóponthoz, lényegében a fák tömeges pusztulásához. A három évtizedes műholdas adatokon alapuló megállapítások riasztó tendenciákat mutatnak az amazóniai esőerdők egészségi állapotáról. Az erdő több mint 75%-ánál az ellenálló képesség csökkenésének jelei mutatkoznak, a fáknak hosszabb időbe telik, mire felépülnek a főként az éghajlatváltozás, valamint az olyan emberi hatások, mint az erdőirtás és a tüzek okozta aszályok hatásaiból. A tudósok szerint a károk ördögi körforgása okozhatja a kipusztulást.

És bár még nem világos, hogy mikor érhető el ez a kritikus pont, a következmények az éghajlatváltozásra, a biológiai sokféleségre és a helyi közösségre nézve pusztítóak lennének. Ha a folyamat elkezdődik, a kutatók szerint évtizedek kérdése lehet, hogy az Amazonas jelentős része szavannává alakuljon át, egy teljesen más ökoszisztémává, amely füves területek és fák keverékéből áll. Az Amazonas rengeteg szenet tárol, és mindez a légkörbe kerülne, ami tovább növelné a hőmérsékletet, és a jövőben hatással lenne a globális átlaghőmérsékletre.

Az erdőirtás megállítása hozzájárulna viszont a probléma kezeléséhez. Az esőerdők mintegy ötöde már elpusztult az iparosodás előtti szinthez képest, mondták a kutatók. Ezek a legújabb eredmények összhangban vannak az egyre gyarapodó bizonyítékokkal, amelyek szerint az éghajlatváltozás és a trópusi erdők emberi kizsákmányolása okozta kettős nyomás veszélyezteti a világ legnagyobb esőerdőjét, amely a tudomány által ismert minden 10 fajból egynek ad otthont.

(Forrás: BBC)


A figyelmetekbe ajánljuk