Aenigmanu alvareziae
Patricia Álvarez-Loayza

Aenigmanu alvareziae

50 éve rejtély ez a növény a tudósok számára

Az amazóniai esőerdőben található növény fura karakterisztikái miatt kifogott rajtuk.


Az amazóniai esőerdőben található egy furcsa zöld növény, amit már régóta használak a perui Machiguenga benszülöttek, a tudósok számára viszont 50 éve hatalmas rejtély. 1973-ban gyűjtötte be először vizsgálatra Robin Foster botanikus, aki ezt mondta róla:

Nem gondoltam, hogy különleges, kivéve, hogy több különböző növénycsalád karakterisztikáival rendelkezik egyszerre. Általában ránézésre meg tudom ezt mondani, de vesszek meg, nem tudtam ezt sehova besorolni.

A Manu-folyónál termő növény érdekessége, hogy virágzik a nedves és a száraz évszakokban egyaránt. Rikító sárga gyömölcse van, ami krémes és édes. Mindez ugyanakkor nem vezette közelebb a megodláshoz a tudósokat. Megvizsgálták különböző módszerekkel, de még a DNS-éből se jöttek rá, annyira szokatlan volt genetikailag. Végül aztán fotoszintetizáló szerveit vizsgálva arra jutotak, hogy a Picramniaceae családjába dolgozik.

Viszont nem hasonlít egyik másik növényfajtához se családjából. Virágai ugyan emlékeztetnek egy rokonára, de a zöld részei és a gyümölcse egyáltalán nem. Ez a genetikájával együtt arról árulkodik, hogy valószínűleg egy teljes új nemzettséghez tartozhat, amit Aenigmanunak neveztek el, azt jelenti, hogy a Manu rejtélye. A növényt pedig Patricia Álvarez-Loayza botanikus tiszteletére alvareziae-nek nevezték el.

Mivel legközelebbi beazonosítható rokonait rák elleni gyógyszerekre használják, ezért használni fogják kutatásokhoz. Viszont nagyon ritka, ezért a kutatók szeretnék, ha védettnek lenne nyilvánítva.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk