gének

Egy patkányokon végzett kísérlet azt sugallja, hogy a génszerkesztés alkalmas lehet a szorongás és az alkoholizmus kezelésére.


A pubertás és a felnőttkor közötti kellemetlen időszak alatt az agy gondosan összehangolt változásokon megy keresztül a génexpresszióban és az epigenetikai módosításokban. Az alkohol sajnos beavatkozik ebbe a biológiai felépítésbe. Ennek következtében hibák történnek, és a génexpresszió és a módosítás nem a tervezett módon történik, így az illető egy életen át tartó pszichiátriai kihívásoknak, például szorongásnak és alkoholizmusnak van kitéve.

A Chicagói Illinois Egyetem kutatócsoportja nemrégiben felfedezte, hogy génszerkesztéssel vissza tudják fordítani ezeket a változásokat patkányokban. Ha eredményeik átvihetők emberi vizsgálatokra, a génszerkesztés potenciális kezelési mód lehet a szorongás és az alkoholfogyasztási zavar kezelésére olyan felnőtteknél, akik serdülőkorukban mértéktelen alkoholfogyasztásnak voltak kitéve.

A szinapszisok azok a csomópontok, ahol az idegek találkoznak, és az aktivitás-szabályozott citoszkeleton-asszociált (Arc) fehérje a korábbi kutatások szerint a szinaptikus plaszticitás és szerveződés kulcsfontosságú szabályozója. Az Arc manipulálja az ideghálózat kapcsolatait, hogy gyorsan végrehajtsa az agyban az adaptációkat. Az Arc szinte azonnali működését a DNS egy rövid szegmense, a szinaptikus aktivitási válaszelem (SARE) néven ismert DNS-szakasz hangolja finoman.

A DNS fokozó régiójaként ismert SARE szabályozza, hogy mennyi Arc fehérje termelődjön: minél több fehérje termelődik, annál gyorsabban alkalmazkodik az ideghálózat. Az Arc és a SARE együttesen szabályozza a magasabb rendű kognitív és érzelmi folyamatokat, valamint a függőséggel kapcsolatos viselkedéseket. Annak megállapítására, hogy az Arc expresszió helyreállítása orvosolná-e a túlzott alkoholfogyasztást és a szorongásos tüneteket felnőttkorban, a kutatók patkányoknak alkoholt injekcióztak serdülőkorukban (ami emberi években körülbelül 10-18 éves kornak felel meg).

Amikor a patkányok elérték a felnőttkort, a kutatók megerősítették, hogy az Arc expressziója csökkent az alkoholnak nem kitett patkányokhoz képest. Ezután a CRISPR génszerkesztés segítségével a csapat visszafordította a SARE epigenetikai módosításait, és értékelte az Arc szintjét az alkoholnak kitett patkányokban. Megállapították, hogy a génszerkesztés után az Arc expressziója visszatért a normális szintre.

Ezután a kutatók azt próbálták megállapítani, hogy az állatok viselkedése is visszatért-e a normális szintre. A szorongás felmérésére a kutatók értékelték a labirintusba helyezett patkányok felfedező tevékenységét. (A szorongóbb állatok hajlamosak kevesebbet felfedezni.) Az alkohol iránti preferencia felméréséhez a kutatók figyelték az elfogyasztott alkohol mennyiségét, amikor csapvíz, cukros víz és alkohol közötti választás elé állították őket. A kutatók azt találták, hogy a szorongás és az alkoholfogyasztás minden mutatója szignifikánsan alacsonyabb volt.

(Forrás: BigThink)


A figyelmetekbe ajánljuk