nő ezerféle gondolattal, kezébe temetett arccal
Fotó: Shutterstock

Ez az 5 leggyakoribb jele annak, ha egy nő ADHD-s

Egyre több nőnél diagnosztizálják ezt az állapotot – ami után végre megkaphatják a megérdemelt segítséget.


Azt gondolhatnánk, hogy a figyelemhiányos/hiperaktivitás-zavar (ADHD) elsősorban a gyerekek, és főként a fiúk problémája. A National Institute of Mental Health jelentése szerint azonban a 18 és 44 év közötti amerikai nők 3,2%-a szenved ADHD-ban, bár gyakran figyelmen kívül hagyják ezt vagy tévesen diagnosztizálják. Ezért fontos, hogy felvértezzük magunkat helyes információkkal, különösen. Összegyűjtöttük az ADHD legjellemzőbb figyelmeztető tünetét a Good Housekeeping segítségével.

​Mi az ADHD?

Az ADHD felnőtteknél egy mentális egészségügyi rendellenesség, amelyet tartós problémák halmaza jellemez, például koncentrációs nehézségek, impulzív viselkedés vagy nyugtalanság.

Az ADHD-t legjobban úgy lehet leírni, mint a következetlen képességet arra koncentrálni, amire igazán akarsz

− mondja Lesley Cook klinikai pszichológus, aki a TikTokon @Lesleypsyd címen hívja fel a figyelmet az ADHD-ra, ami szervezettségi problémákhoz vezet, és türelmetlenségben és dühben nyilvánulhat meg.

Az ADHD-s nőket gyakran tévesen diagnosztizálják hangulati vagy szorongásos zavarral

− teszi hozzá David Goodman, MD, LFAPA, a marylandi Baltimore-ban található Johns Hopkins School of Medicine klinikai és viselkedéspszichiátriai docense.

Mik az ADHD jelei a nőknél?

A férfiaknál közel kétszer olyan gyakran diagnosztizálnak ADHD-t, mint a nőknél. Ennek köze lehet a szocializációhoz: a nőket gyakran már gyermekkoruktól kezdve arra ösztönzik, hogy ne legyenek zavaróak.

A férfiaknál a rendellenesség jelei a koncentrációs nehézségektől a hiperaktivitáson át a tanulási problémákig és a rossz viselkedésig terjednek, azonban a nők esetében inkább a figyelmetlenség tüneteit látjuk. A nőknél gyakori ADHD-tünetek közé tartoznak:

  1. Nem figyelnek oda a részletekre, ami hibákhoz vezet
  2. Nehéz fenntartaniuk a fókuszt és meghallgatni másokat
  3. Problémáik adódnak az utasítások követésével
  4. Könnyen elterelődik a figyelmük
  5. Feledékenység

​Hogyan befolyásolhatja az ADHD egy nő életét?

n\u0151 cs\u00fcggedten \u00fcl a laptopja el\u0151tt

Fotó: Shutterstock

A nem diagnosztizált ADHD-val rendelkező nők következetesen következetlenek a feladatok elvégzésében Dr. Goodman szerint. Elkésnek, elfelejtik a találkozókat, elkeverik a kulcsokat vagy a telefont, vagy későn mennek el a gyerekekért az iskolába.

Segít, ha egy régóta fennálló mintát látunk, és a koncentráció hiánya nem hirtelen jelentkezik.

Dr. Goodman hangsúlyozza:

Az ADHD-s nők gyakran nem is tudják, hogy kezelhető rendellenességük van, arra a következtetésre juthatnak, hogy »Én már csak ilyen vagyok«. Ez a fajta gondolkodás viszont csökkenti az önbecsülésüket, és akár depresszióhoz is hozzájárulhat.

​Mit tegyünk, ha úgy gondoljuk, hogy ADHD-sak lehetünk?

Amint a tünetek csökkennek, megértjük, hogy az ADHD különbözik a személyiségünktől. Képzett és tapasztalt egészségügyi szolgáltató felkeresése a legjobb módja a pontos értékelésnek. Az ADHD-s felnőttek 70%-ának van más pszichiátriai betegsége is, ezért az értékelés kérdések hosszú listáját fogja tartalmazni

− nyomatékosítja Dr. Goodman a diagnózis megszerzésének kulcsfontosságát.

Kérhetsz a háziorvosodtól egy alapvető ADHD-szűrést, de elmehetsz egy klinikai szakpszichológushoz is. Ez a fajta szűrés 1-5 órát vesz igénybe, és gyakran nem fedezi a biztosítás. A kezelés pszichoterápiából, gyógyszeres kezelésből vagy mindkettőből áll. Bár az ADHD nem múlik el, megtanulhatod rendkívül hatékonyan kezelni, és remekül érezheted magad, ahogy Dr. Cook is tanácsolja:

Gondolj az életedben lévő emberekre úgy, mint a csapatodra. A csapatod lehet az orvosod, a pszichológusod, a családod, a barátaid, a főnököd. Nehéz megosztani a szégyen és bűntudat érzését, de engedd meg másoknak, hogy megadják neked azt a támogatást, amit megérdemelsz, és amire szükséged van.

A figyelmetekbe ajánljuk