tudósok kompjúter

Nálunk ezzel szemben az európai átlag alatt van a nők száma. Ráadásul csökkent is az elmúlt húsz évben.


Február 11-én volt a Nemzetközi Nők Napja A Tudományban, ennek apropóján pedig az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétette az adatokat a nők megoszlásáról a tudományban országokra lebontva. Ebből az derül ki, hogy Norvégiában a legmagasabb a nők aránya ezen a területen egész Európában, 55,07 százaléka a tudományos területen dolgozóknak nő. Húsz évvel ezelőtt ez az arány csak egyharmad volt.

A legjobb ötben szerepel még Litvánia (54.96), Lettország (52.71), Dánia (51.72) és Bulgária (50.14). Az európai átlag 41.11, Magyarország jóval az átlag alatt teljesít ezen a felmérésen, 32.63 százalékkal harmincharmadik helyen szerepel országunk a felsorolásban. Pont egy hellyel előz minket Németország, pont egy hellyel előzzük Finnországot. Egyébként Olaszország és Nagy-Britannia sem érte el az európai átlagot, 22 ország viszont felülről súrolja.

A legnagyobb növekedést Svájc produkálta egyébként, ahol húsz év alatt 30.6 pontos növekedést értek el a nők, 10.7 százalékról 41.3 százalékra növelve. Dánia pedig a második legnagyobb növekedéssel jutott a legjobbak közé, 24.8 százalékról növekedve az elmúlt 20 év során.

A legnagyobb csökkenést pedig a finnek produkálták, ahol 50.9 százalékról esett vissza 30.5-re. Őket Észtország követi, majd harmadik helyen mi jövünk, nálunk húsz év alatt 38.5 százalékról 32.6 százalékra csökkent a nők száma a tudományban.

(Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk