Trojka Színházi Társulás Dekameron 2020

Rendhagyó online színházi előadással reagál a koronavírus-járvány okozta új élethelyzetre a Trojka Színházi Társulás. A bárki számára ingyenesen elérhető Dekameron 2020 című performansz keretében többek között Kulka János, Csákányi Eszter és Gryllus Dorka is kamerát ragad a kezébe.


Humoros és pajzán

A Dekameron 2020 alkotócsapata – akárcsak az eredeti mű – humoros, pajzán, néhol kissé trágár történetekkel igyekszik a mostani időkben a társadalom tömeges szorongását legalább egy kis időre oldani. Lakatos Márk, az előadás producere és látványtervezője így indokolta a témaválasztást:„A Trojka 2019-2020-as évadjának tervezésénél Soós Attila rendezővel gondolkodtunk a Dekameronban, de végül elvetettük az ötletet. Aztán az évadtervet keresztülhúzta a koronavírus okozta karantén, és visszataláltunk ehhez a reneszánsz novellafüzérhez. Boccaccio klasszikusa a korabeli Itáliában játszódik a pestisjárvány időszakában, amikor a halálos kór miatt mindenki kénytelen volt az otthonába visszahúzódni.Ha az alapműből kihagyod a pestis szót, az szinte hátborzongatóan rímel a mostani helyzetre."

Hibrid műfaj

Trojka Sz\u00ednh\u00e1zi T\u00e1rsul\u00e1s Dekameron 2020 el\u0151ad\u00e1s\u00e1nak log\u00f3ja

Trojka Színházi Társulás

Az alkotók már a munkafolyamat legelején fontosnak tartották, hogy valami olyan élő színházi formát hozzanak létre, amely túlmutat az utóbbi hónapokban megismert és használt videókommunikációs csatornák segítségével rögzített produkciókon. „Szijj András és a StreamPUNK digitális stúdió segítségével egy közös virtuális térből jelentkezünk egy mind technikájában, mind esztétikájában új, online előadóművészeti kísérlettel. Egészen hibrid műfaj ez, az élő színészi játék keveredik az animációkkal és az előre felvett, filmes jelenetekkel. Mindezt a művészek lakásából, a chatszoba szituációból átlépve egy mesevilágba. A jelmezek a színészek ruhatárából és magyar tervezők munkáiból állnak, de ebben a páratlan helyzetben új értelmet nyer egy velencei maszk vagy éppen egy gázálarc is" – tette hozzá Lakatos Márk.

Online premier

Trojka Sz\u00ednh\u00e1zi T\u00e1rsul\u00e1s Dekameron 2020 el\u0151ad\u00e1s\u00e1nak plak\u00e1tja

Trojka Színházi Társulás

Az előadásban a saját maga által irányított kamera elé lép többek között Csákányi Eszter, Eke Angéla, Ladányi Andrea, Nagy Dóra, Gryllus Dorka, Bárnai Péter, Kulka János és Nagy Zsolt is.

A Dekameron 2020 élő közvetítése június 11-én 21:00 órakor bárki számára ingyenesen elérhető az Indexen. A produkció dramaturg koordinátora Balassa Eszter, a dramaturg írók Bódi Zsófia, Cseh Dávid, és Kovács Blanka, az animációkért Végső Ágota, a színészegyeztetésért pedig Rácz Annamária felel. A gyártásvezető Piróth Kinga, a co-producer Szijj András.

A figyelmetekbe ajánljuk