árnyék kéz mutat a nő hasára
Bizonyos szagoktól és zajoktól könnyebbnek érezzük magunkat, másoktól meg nehezebbnek.


A sussexi, londoni és madridi egyetem kutatói csapatai közös munkával elvégeztek egy tanulmányt arról, hogy milyen hatással vannak a szagok és hangok a testképünkre. A 2019-ben indult kutatásnak most lettek eredményei, ami alapján igenis komoly befolyásoló tényezők a szagok és hangok arra, hogy milyennek is gondoljuk a saját testünket.

A kutatók két kísérletet végeztek el önkénteseken egyszerre. Az egyiknél az alanyok egy monitoron nézték saját 3D avatárjukat, aminek a külsejét folyamatosan módosíthatták. Azt tapasztalták a tudósok, hogy az emberek a citrom illatától könnyebbre és vékonyabbra módosították a virtuális másukat, míg a vaníliáétól ellenkezőleg. Azért esett erre a két illatra a választás egyébként, mert korábbi kutatások alapján a citrom illatához vékonyabb és hegyesebb formákat és magasabb hangszínt társítunk, míg a vaníliáéhoz vastag és kerek formákat és mély hangszínt.

Ugyanakkor igazán csak a másik kísérlet mutatott rá arra, hogy bizony a szagok és a hangok befolyásolják azt, miként gondolunk saját magunkra, pláne együtt. Korábbi kísérletek kimutatták, hogy az emberek könnyebbnek vagy nehezebbnek érzik magukat attól, ha változik a lépéseiknek a hangja. Most ezt citrommal és vaníliával is kombinálták, miközben folyamatosan állítottak a lépések hangszínét magasabbra és alacsonyabbra. Szagokkal együtt még intenzívebben hatott az alanyokra a stimulálás, mint hangokkal, egyértelmű eredményt produkálva.

A kísérlet során egy másik érdekességet is felfedeztek egyébként. Valamiért a szagok jobban hatnak az emberek tudatos viselkedésére, míg a hangok és a zajok sokkal inkább a nem tudatos viselkedésünkre hatnak jobban. További kutatások szükségesek ugyanakkor, hogy ennek okára rájöjjünk.

(Forrás: Big Think)

A figyelmetekbe ajánljuk