Tésztaformák

A boltokban nem gyakran találkozhatunk ezekkel a formákkal, viszont karácsonykor biztosan büszkélkedhetünk velük.


2020-ban az egyik legnépszerűbb otthoni tevékenységgé vált a kenyérsütés. A koronavírus Magyarországra érkeztével, kezdetben rengetegen felvásárlási pánikba kezdtek, és vittek a boltok polcairól mindent, amit találtak – legtöbben liszttért kapkodtak. Sokan kreatívan próbálták élvezetesebbé tenni a karanténban töltött időszakot, és otthoni kenyérsütésbe kezdtek. Azóta már itt a második hullám, újra bezárkózva telnek a mindennapok, a konyhai felszerelések pedig újra, akarva-akaratlanul előtérbe kerültek.

Bár már nincsen pánikhangulat, így a boltokból is minden elérhető, mégis nagyobb örömet okoz, ha saját kezűleg alkot valamit az ember.

Például tésztát.

Szerencsére itt van nekünk Hillary Sterling, a New York-i Vic's étterem séfje, aki több tucat tésztaforma elkészítését mutatja be pár perc alatt; valószínűleg olyanokat is, amikről a legtöbben még életünkben nem hallottunk, de ezekkel is tökéletesen fel lehet vágni a karácsonyi asztalnál. Ahogy Sterling is kissé bosszúsan megemlíti a videóban:

a világon több mint 1200 tésztaforma létezik.

Így akinek van ideje és türelme, elkezdheti a listát pipálgatn.

Ő maga nem mutat be ennyit, viszont a klasszikus formákon kívül elkészít olyanokat is, amikről tényleg csak a legnagyobb gasztroguruk hallhattak. Strascinati, Orecchiette és még sok-sok ismeretlen olasz tészta.

A videó elején a séf bemutatja a szükséges eszközöket is, amik közül alap kellék a tésztakészítő gép (lustáknak létezik elektromos változat is), a tésztakaparó, süteményformázó, tésztavágó és természetesen a klasszikus sodrófa. Sterling nyilván rengeteg más eszközt is használ, de a konyhában kevésbé jártas szakácsjelölteknek bőven elég első körben ennyi.

A legjobb az egészben, hogy tényleg nagyjából egy percen belül végez egy formával, ami miatt úgy tűnhet mintha gyerekjáték lenne mindez. Hogy könnyebb dolgunk legyen, a videó alatt szépen linkekbe van gyűjtve, hogy Sterling mikor, melyik tésztát készíti el, így nem kell megnézni a teljes videót.

A figyelmetekbe ajánljuk