brown and black insect

Floridában engedték szabadon a legelső génmódosított szúnyogpopulációt.


Az Oxitec biotechnológiai cég a floridai Keysben engedte szabadon génmódosított szúnyogait, azzal a céllal, hogy elnyomja a régió vad, betegségeket hordozó szúnyogpopulációit. Ez az első alkalom, hogy géntechnológiával módosított szúnyogokat engednek szabadon az Egyesült Államokban.

Az Oxitec korábban engedett már ki génmódosított szúnyogokat Brazíliában, a Kajmán-szigeteken, Panamában és Malajziában. A vállalat arról számolt be, hogy ennek hatására a helyi A. aegypti szúnyogpopulációk legalább 90 százalékkal csökkentek ezeken a helyeken.

Az A. aegypti olyan betegségeket hordozhat, mint a Zika, a dengue, a chikungunya és a sárgaláz. A módosított szúnyogok felszabadítása emiatt lehetőséget teremt a lakosság védelmére rovarirtó szerek használata nélkül.

Az Oxitec módosított szúnyogai úgy működnek, hogy a hímnemű egyed halálos gént hordoz. Amikor a módosított rovarok a vad nőstény szúnyogokkal párosulnak, a halálos gén továbbjut utódaikra.

Noha a gén nem befolyásolja a hímek túlélését, megakadályozza, hogy a nőstény utódok a túléléshez esszenciális fehérjéket építsenek, így érettségük előtt meghalnak. Ez azért fontos, mert csak a nőstény szúnyogok csípik meg az embereket, a hímszúnyogok kizárólag nektárt isznak.

A módosított szúnyogok és túlélő hím utódaik emiatt nem tudják átvinni a betegségeket az emberek számára.

Az A. aegypti szúnyogok a Keys-i szúnyogok körülbelül 4 százalékát teszik ki, ám az emberre terjedő, szúnyog által terjesztett betegségek túlnyomó többségét ők okozzák.

A Florida Keys szúnyogirtó körzet (FKMCD) igazgatósága évente egymillió dollárt szán a kártevők elleni védekezésre, olyan költséges intézkedésekhez folyamodva, mint a rovarölő szerek légi permetezése.

A géntechnológiával módosított szúnyogok felszabadítása olcsóbb és hatékonyabb megoldás lehet, mivel még az is előfordulhat, hogy a szúnyogpopulációk idővel ellenállóvá válnak a rovarirtókkal szemben.

A következő 12 hétben körülbelül tizenkétezer újonnan kikelt hím szúnyognak kell előjönnie és még ebben az évben tervezik további 20 millió szúnyog kibocsátását. Az Oxitec attól tartva, hogy a tojásdobozokat megrongálhatják, magántulajdonba helyezte őket, és nem hozta nyilvánosságra pontos helyüket.

Érdekesség, hogy a szúnyogokat egy olyan génnel is módosították, ami alapján fényt bocsátanak ki, így meg tudják különböztetni őket nem módosított társaiktól.

Azt még nem lehet tudni, hogy a géntechnológiával módosított szúnyogoknak lesz-e nem várt hatása a helyi szúnyogokra, állatokra vagy általában az ökoszisztémára nézve.

(Forrás: Science Alert)


A figyelmetekbe ajánljuk