Ugyanazt érezzük ugyanazoktól a színektől
Getty Images Hungary

Ugyanazt érezzük ugyanazoktól a színektől

Egy sok országon és több kontinensen átívelő kutatás szerint egyazon érzéseket társítsuk ugyanazokhoz a színekhez.A németországi Mainzban található Johannes Guttenberg Egyetem kutatócsoportja új vizsgálata alapján globálisan a legtöbben ugyanazokhoz a színekhez ugyanazokat az érzéseket társítjuk. A 6 kontinens 30 országából érkező 4500 önkéntesnek le kellett írnia színek kapcsán a kiváltott érzésüket és annak intenzitását. Az eredmény alapján pedig igencsak hasonlóan gondolkodunk ezen a téren.

Más érdekességek is kiderültek a kutatásból egyébként. A piros az egyetlen olyan szín, ami kapcsán negatív és pozitív dologra is erősen asszociálunk, a legtöbben ugyanis a haragot és a szerelmet tulajdonítják hozzá. A barna viszont a legkevesebb érzelmet váltja ki belőlünk. Az apró kulturális eltérések viszont még ennél is érdekesebbek. Kínában a fehér, míg Görögországban a lila a szomorúság színe, így olyan ruhát is hordanak temetési szertartásokon.

De a különböző helyek földrajzi körülményei is befolyásolják azt, hogy mennyire erősen társítanak valamit egy színhez az emberek. A kevésbé napos országokban ugyanis sokkal erősebben hat az öröm jelképeként a sárga, mint azokon a helyeken, ahol egész évben erős és rendszeres a napsütés – írja a BigThink.

A figyelmetekbe ajánljuk