Két kolosszális szfinxszobrot fedeztek fel egy ókori egyiptomi templomban

Két kolosszális szfinxszobrot fedeztek fel egy ókori egyiptomi templomban

Régészek Egyiptomban felfedezték III. Amenhotep király két kolosszális mészkőszobrát, amelyek egy szfinxre hasonlítanak – közölte az Egyiptomi Turisztikai és Régiségügyi Minisztérium.


Egy egyiptomi-német régészcsapat fedezte fel a különleges szfinxszerű szobrokat, amelyek eredetileg közel 8 méter hosszúak lehettek, amikor III. Amenhotep király számára készültek, aki a 18. dinasztia idején uralkodott (i. e. 1390 és i. e. 1353 között), és akinek unokája Tutanhamon király volt.

A szakértők az ókori fővárosban, Thébában (a mai Luxorban), III. Amenhotep király halotti templomában tárták fel a szfinxeket, amelyet az ókori egyiptomiak Évmilliók templomának neveztek.

A szfinxszerű Amenhotep ábrázolások igazi kolosszusok, hiszen az életnagyságú szobrok méretét jócskán meghaladják. A misszió során a halotti templom oszlopainak és falainak romjait is felfedezték, amelyeket az ókori egyiptomiak szertartási és rituális jelenetekkel díszítettek.

Ez a templom számos szobornak, makettnek és faldíszítésnek adott otthont, mielőtt i. e. 1200-ban pusztító földrengés érte.

– mondta Hourig Sourouzian egyiptológus, a küldetés vezetője.(ScienceAlert)

A figyelmetekbe ajánljuk