Remekművek, melyeket a szerelem ihletett
Szinyei Merse Pál: Majális /Wikimedia Commons

Remekművek, melyeket a szerelem ihletett

A művészek érzelmeiket, így a szerelmet is műveiken keresztül közvetítik felénk.


Raffaello: La Fornarina

Raffaello agglegényként hunyt el 1520-ban, ám előtte eljegyezte egy híres vatikáni bíboros unokahúgát, Maria Bibbienat. A pletykák szerint szeretője is volt egy péklány személyében, akit Margherita Lutinak hívtak. Raffaello már a maga korában reneszánsz hírességnek számított, ezért szerelmük nem bírta volna el az áthidalhatatlan társadalmi különbségeket. A művészettörténészek szerint a La Fornarina (Pék lánya) című festmény ezt a kapcsolatot jeleníti meg.

La Fornarina/ Wikimedia Commons

A kép erotikus mivolta mellett házassági jelképeket is tartalmaz, ilyen például a nő turbánjába tűzött bross is, melyet a korabeli mennyasszonyok viseltek. A brossban ráadásul egy gyöngy szerepel, amely a latin jelentése a Margheritanak. A mirtusz és a birsalma továbbá a szeretet, termékenység és hűség szimbólumai.

Camille Claudel: Érett kor

A 19 éves Camille Claudel 1884-ben ismerte meg Auguste Rodint, akinek ekkor asszisztensévé vált műtermében. Rodin ezidőtájt kapcsolatban élt és a negyvenes éveinek közepét taposta. Claudel nagyon aprólékos feladatokat kapott, segített Rodinnak befejezni a Calais-i polgárok és a Pokol kapui című műveket.

The Mature Age/ Wikimedia Commons

Rodint kezdetektől lenyűgözte Claudel, akiről több portrét is készített. Szerelmüket azonban beárnyékolta Rodin kapcsolata, így 1892-ben a lány véget vetett a kapcsolatnak. Ennek ellenére 1898-ig rendszeresen találkoztak, Rodin pénzzel támogatta ez idő alatt asszisztensét. Az Érett kor című szobor kapcsolatuk törését okozta. Claudel művén egy fiatal nő térdelve vágyakozik egy férfi után, aki egy idősebb nőalakkal néz előre. Rodin a szobor megjelenése után nem támogatta többé anyagilag Claudelt.

Frida Kahlo: Frida és Diego Rivera

Az ismert mexikói művészpár 1929- ben házasodott össze. Rivera ekkor 43 éves volt, ám Frida csupán 22. Mindketten kitartóan támogatták egymás művészi látásmódját, karrierjét. Kapcsolatuk ennek ellenére zűrzavaros volt, 1939-ben szétváltak, majd újra összeházasodtak. Frida két balesetre emlékszik vissza életéből, az egyik egy országúti baleset volt, a másik pedig maga Diego Rivera. 1931-ben festette meg Frida a hagyományosnak tűnő esküvői portrét, ami ma San Franciscoban tekinthető meg, mivel az ottani tartózkodásuk alatt született.

Kahlo több olyan jelet is elrejtett a képen, ami a kapcsolat romlására utal. Rivera teste például elfordul az övétől, kezük pedig alig ér össze. Öltözetükben is érzékelhető a szakadék, míg Kahlo mexikói viseletet hord, Rivera egy amerikai öltönyt visel.

(Forrás: Artmagazin)


A figyelmetekbe ajánljuk