kisbaba, csecsemő alszik
Unsplash / Peter Oslanec

A személyiségünk meghatározó tulajdonságai már a születésünkkor kialakulnak

Bár a gyerekek minden bizonnyal átvesznek tulajdonságokat anyától és apától, egy új tanulmány szerint a csecsemő viselkedését meghatározó tulajdonságok már születéskor elkezdenek kialakulni.


Egy amerikai és egy német kutatócsoport szerint az agyban lévő idegi kapcsolatok, amelyek meghatározzák a csecsemő egyedi viselkedési tulajdonságait, már a születés napjától kezdve aktívak és működnek.

Fő eredményeink azt mutatják, hogy nem sokkal a születés után a frontális és a parietális agyi régiók közötti nagyobb összeköttetés az emberi csecsemőknél a viselkedés megfelelő szabályozásához kapcsolódik"

– magyarázta Dr. Toby Grossmann, a Virginiai Egyetem professzora.

Még mindig számos rejtély van azzal kapcsolatban, hogyan fejlődik és működik az agyunk a növekedésünk során. A kutatók szerint az emberi viselkedés és a jó mentális egészség egyik kulcsa a funkcionális összeköttetés. Ez a különböző agyi régiók közötti összehangolt tevékenység, függetlenül attól, hogy milyen közel vannak egymáshoz, vagy milyen idegi kapcsolatokon osztoznak. Ha a funkcionális konnektivitás megváltozik, az különböző mentális zavarok, köztük a depresszió, az evészavarok és a skizofrénia kialakulását jelezheti.

De mi a helyzet a babákkal?

A kutatók egy speciális fejfedőt alkalmaztak az agyi aktivitás mérésére. Ezután pedig arra keresték a választ, hogy ezek a különbségek hogyan jelzik előre a csecsemők viselkedésének és temperamentumának egyedi vonásait.

Grossmann csoportja a csecsemő temperamentumának három konkrét aspektusára összpontosított: a szabályozásra (az ölelésre és a megnyugvás képességére), a negatív érzelmességre (félelem, szomorúság és szorongás a korlátaik miatt), valamint a pozitív érzelmességre (a nevetés vagy mosolygás mennyisége, az aktivitásuk szintje és a hangi reakciók). A kutatócsoport a szülőket is megkérte, hogy a vizsgálat során töltsenek ki kérdőíveket, amelyekben ezeket a szempontokat vizsgálták.

Az eredmények azt mutatják, hogy az emberi viselkedést meghatározó funkcionális agyi hálózatok már az élet első hónapjában elkezdenek kialakulni. A tanulmány szerzői meg tudták vizsgálni e három agyi hálózat funkcionális összekapcsolódását, és észrevehető különbségeket fedeztek fel gyermekenként.

Tudomásunk szerint ez az első olyan tanulmány, amely bizonyítja, hogy ennek a specifikus agyi hálózatnak a konnektivitása korán kifejlődik, már az emberi csecsemőkorban, és szerepet játszik a babák között kialakuló önszabályozási és kontrollkészségek egyéni különbségeinek számbavételében"

– tette hozzá Dr. Grossmann.


(Studyfinds)

A figyelmetekbe ajánljuk