összetört szív szakítás

Így kerüljük el a szakítás digitális következményeit

A szakítás a digitális korban kényszerességet, függőséget vonhat maga után. Leküzdéséhez szükségünk lehet néhány tanácsra.


Amikor két ember felbont egy kapcsolatot, elindul egy gyászfolyamat. El kell engedni, meg kell gyászolni a másik embert. Ebben azonban nincs segítségünkre a digitális bennszülött létforma, amely révén folyton-folyvást szembesülünk mások aktivitásával.

Ha valaki folyamatosan megnézi a volt párját a közösségi médián, az megakaszthatja a gyászfolyamatot. Mi több, olyan sebeket is feltéphet a régi emlékeken való merengés, amely újabb, nem kívánt érzelmekkel árasztja el a böngészőt.

A szakemberek látnak példákat erre a fiataloknál, akiknél kényszeres jelleget ölthet a másik ellenőrizgetése. Ez kihathat a koncentrációra, megfelelő étkezésre, alvásra is.

Ez egyfajta függőség is, melyet nehéz leküzdeni. Miért gond mindez?

Elizabeth Kubler Ross pszichiáter meghatározása szerint a gyász szakaszai a következők:

  1. Tagadás
  2. Düh
  3. Alkudozás
  4. Szomorúság
  5. Elfogadás

A szakaszok megélése során nincs szigorú egymásutániság, vissza-visszatérhetünk egy-egy korábbihoz. A gond akkor van, ha a gyászfolyamat sosem jut el az elfogadás szakaszába.

Hogyan segítsük magunkat gyászunkban egy szakítás során a közösségi média térhódításának korában?

  • Először is, tartsunk egy kis szünetet. Ne használjuk a szociális hálót egy darabig, hagyjuk magunkat fellélegezni a szakítás után. Hagyjuk érvényesülni a negatív érzéseket, ne nyomjuk el médiahasználattal őket.
  • Állítsunk fel határokat a virtuális életünkben is. Kövessük ki volt párunkat rövid időre, hiszen a való életben sem futunk össze minden nap vele a szakítás után.
  • Kerüljük az izolációt. Találkozzunk és beszélgessünk a barátainkkal minél többet.
  • Figyeljünk oda azokra a hívóingerekre, melyek a függő cselekedetek sorát indíthatja el bennünk.
  • Maradjunk reményteljesek, bízzunk abban, hogy egy napon felgyógyulunk ebből a lelki sebből.

(Forrás: Psychology Today)


A figyelmetekbe ajánljuk