Egy űrkapszula belülről.

Az ISS űrhajósai egy 6 hónapos küldetés után tértek vissza a Földre

Négy űrhajós tért vissza a Földre hétfőn a SpaceX űrhajójával, miután hat hónapot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) – derült ki a NASA élő közvetítéséből, ami egy mozgalmas küldetés végét jelentette.


A nemzetközi legénység a "Crew-2" küldetésük során több ezer kísérletet végzett a Föld körüli pályán, és segített az ISS napelemeinek korszerűsítésében.

A négy hatalmas ejtőernyővel lassított Dragon űrhajójuk – amelyet "Endeavour"-nak neveztek el – helyi idő szerint 22:33-kor ért földet a Mexikói-öbölben.

A NASA űrhajósai, Megan McArthur és Shane Kimbrough, a japán Akihiko Hoshide és a francia Thomas Pesquet, az Európai Űrügynökség munkatársa ezután elővigyázatosságból kiszálltak a kapszulából, és hordágyakra helyezték őket – az emberi szervezetnek ugyanis a hosszabb űrbeli tartózkodás után vissza kell szoknia a gravitációhoz.

A Crew-2 űrhajósok tevékenységei között szerepelt a Föld felszínének dokumentálása, a Hatch chilipaprika termesztése, valamint a férgek tanulmányozása az emberi egészségi állapot változásainak jobb megértése érdekében.

A legénységnek a hazautazás során még egy utolsó kihívással szembe kellett néznie – pelenkát kellett viselniük, miután problémát észleltek az űrhajó hulladékkezelő rendszerében, ami miatt az űrhajó nem volt üzemképes.

Az űrhajósok az ajtózárástól a földre szállásig – körülbelül 10 órán át – nem tudtak könnyíteni magukon.

Természetesen ez nem optimális, de felkészültünk arra, hogy megoldjuk. Az űrrepülés tele van sok apró kihívással, ez csak egy újabb, amivel a küldetésünk során találkozunk, és amivel foglalkozunk

– mondta McArthur az indulás előtti sajtótájékoztatón.

Forrás: Phys.org

A figyelmetekbe ajánljuk