mars
Bő fél év űrutazás után szerdán belép a Mars gravitációs vonzáskörébe és bolygó körüli pályára áll a Tienven-1 kínai űrhajó - adta hírül a dpa német hírügynökség kedden, ám nem csak a kínai az egyetlen.

A tervek szerint az öttonnás, legénység nélküli űrjármű két-három hónap múlva kísérli meg a Marsra szállást. Az Egyesült Államok már többször juttatott kutatóberendezéseket a Marsra, Kína most fog először – ha sikerül az expedíció. A kínai űrhajó egy kis marsjárót is vitt magával kutatási célból.

De ezen kívül megérkezett kedden a Marshoz, s vörös bolygó körüli pályára állt az Egyesült Arab Emírségek első marsszondája is, amely hét hónapig tartó útján 494 millió kilométert tett meg. Az Amal (remény) nevű űrszonda 22-44 ezer kilométeres magasságban köröz majd a Mars körül és a vörös bolygó légkörét és időjárási jelenségeit fogja vizsgálni. Az Amal az arab világ első bolygóközi missziója. Az űrhajó a coloradói Boulder Egyetem közreműködésével készült, és egy japán űrközpontból bocsátották fel.

Az Egyesült Arab Emírségek az ötödik ország, amely sikeresen küldött űrexpedíciót a vörös bolygóhoz.

Mars-programja része azon erőfeszítéseinek, hogy fejlessze tudományos és technológiai képességeit és csökkentse függőségét a kőolajtermeléstől. Űrügynöksége azt tervezi, hogy 2117-ig kutatói letelepednek a vörös bolygón.

„Újra létrejött a kapcsolat a Remény űrszondával. A Mars körüli pályára illeszkedés befejeződött"

– közölte Mohamed bin Rasid az űrközpont (MBRSC) tudósa.

A pályára álláshoz az űrszondának el kellett égetnie a fedélzetén lévő üzemanyag mintegy felét, hogy le tudjon lassulni, ne repüljön túl.

Az Egyesült Arab Emírségek idén ünnepli megalapításának 50. évfordulóját a térségnek Nagy-Britanniától való függetlenné válása nyomán. Mars-missziója eddig mintegy 200 millió dollárba került.

A NASA marsjárója, a Perseverance ( Kitartás) valószínűleg február 18-án landol a Marson. A három űrszondát tavaly júliusban néhány napos különbséggel indították útnak, ezért érkeznek meg szinte egy időben. Az űrexpedíciók időzítése nem véletlen: az alatt az egy hónap alatt kellett útnak indítani az űrszondákat, amikor a Mars és a Föld optimális távolságban van egymástól, ezáltal a megtett utat és a szükséges üzemanyagot is minimalizálni lehet. Ilyen ablak 26 havonta egyszer nyílik meg.


(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk