Sok a baleset a gyalogos átkelőknél, módosíthatják a KRESZ-t

Székely Sándor, független országgyűlési képviselő még 2019 decemberében, határozati javaslatban kezdeményezte egy eseti bizottság létrehozását, majd év elején javaslatot tett, az úgynevezett Zebraminimum megalkotására, mely felülvizsgálná a jelenlegi jogszabályokat, és módosítani a KRESZ-t is.


Az Országgyűlés gazdasági bizottsága támogatta a képviselő javaslatát: az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkának, Mosóczi Lászlónak, a bizottság elnöke, Bánki Erik levélben tett javaslatot a gyalogos átkelők szabályozásának felülvizsgálatára, valamint az ehhez szükséges jogalkotások és a rendeletek összehangolására – tudhatjuk meg az Infostart beszámolójából.

A gyalogos átkelők szabályozását egy több mint 30 éves törvény határozza meg, így az finoman szólva is elavultnak számít. Erre a megállapításra jutott Székely Zebraminimum javaslatának megtárgyalását követően a gazdasági bizottság, közlekedésért felelős albizottsága is, melynek eredményeképp a bizottság úgy döntött, az Innovációs és Technológiai Minisztérium jogalkotását támogatja, ügyben pedig tájékoztatást kér a tárcától.

Tavaly összesen 984 baleset történt zebráknál, ezeknek fele Budapesten.

A figyelmetekbe ajánljuk