Egy Porsche 959-es prototípus kívülről.

Egy rendkívül ritka Porsche-prototípust kínálnak eladásra

A '80-as évekbeli Porsche 959-es F-sorozatú szuperautó prototípusa több mint 2 millió dollárba kerülhet.


Amennyiben az '80-as évek Porschéiról van szó, nincs még egy olyan modell, mint a 959-es. És most az egyik prototípus - amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szuperautók olyan különlegesek legyenek -, a tiéd lehet.

A Mechatronik - egy németországi székhelyű, ritka autókkal foglalkozó kereskedés -, nemrég egy 959-es F-sorozatú prototípust tett közzé a weboldalán. A gyönyörű autó egyike annak a 12 prototípusnak, amelyek a legendás autó fejlesztése során készültek, és amelyekből mára mindössze négy maradt fenn – írja a RobbReport.

Az 1986-ban bemutatott 959-est eredetileg B osztályú raliautónak tervezték. Amikor a stílusos kupé megjelent a színen, 197 km/órás végsebességének köszönhetően minden idők leggyorsabb szériaautója volt. Emellett a korszak egyik legfejlettebb közúti verdájának számított. Egy 2,8 literes, sima hatos motor hajtotta, amely 444 lóerőt produkált, és ez volt az egyik első olyan nagyteljesítményű jármű, amely összkerékhajtással rendelkezett. Ez utóbbi tulajdonsága olyan nagy sikert aratott, hogy a Porsche a továbbiakban minden turbófeltöltős járművénél szériatartozékká tette.

Az 1985-ben készült példány a hetedik a 12 darab F-sorozatú prototípusok közül, és a márkakereskedés szerint az elektromos rendszerek kipróbálására és forró időjárási tesztekre használták Európában és az Egyesült Államokban. A Ruby Red színű, tetszetős bevonatú, bőrrel borított prototípus szinte teljesen megegyezik a végleges szériamodellel, néhány kulcsfontosságú eltéréssel: hiányzik belőle az oldalsó visszapillantó tükör, a szervokormány és a menetmagasság-szabályozás. Annak ellenére, hogy 36 éves, kifogástalan állapotban van, és mindössze 16 789 mérföld van a kilométerórán.

Ezen a ponton talán elgondolkodsz azon, hogy mennyibe kerül egy ilyen történelmi jelentőségű 959-es. Ez az információ hiányzik a listáról, de a Mechatronik weboldalán van egy űrlap, amennyiben érdeklődni szeretnél. A szakértők szerint az ár elég borsos lesz, a 959-es prototípusok általában több mint 2 millió dollárért kelnek el.

A figyelmetekbe ajánljuk