Seneca bölcsességei a kijárási tilalom napjaira

A bezártság, karanténhelyzet okozhat feszültségeket. A sztoikus gondolkodók, mint Seneca, értékes gondolatokat tartogatnak ezekre a napokra.


Egy járványhelyzet Albert Camus szerint olyan, akár a száműzetés: a szerelmesek, családtagok ilyenkor nem találkozhatnak egymással. De kiűztek minket az éttermekből, bárokból, éjszakai szórakozóhelyekről is.

A római sztoikusnak, Senecának vannak megoldásai ilyen helyzetekre is. Seneca ugyanis, miután Nero császár tanácsadója volt, száműzetésbe került Claudius császár keze alatt. Ekkor sok olyan levelet írt másoknak, amiben saját hiányának enyhítésére kínál gyógyírt. A sztoikusokkal egyetemben Seneca úgy vélte, hogy az emberi szenvedést nem az események okozzák, hanem a gondolataink. Noha a híres filozófus Krisztus korában írta le tanításait, azok ma is érvényesek:

1. Csak azon dolgozzunk, amin tudunk változtatni

Azokon a dolgokon agyalni, amin nem tudunk változtatni, nem hatékony stratégia, mivel sosem születik megoldás rájuk. A jelenlegi helyzetben például a járványügyi szabályozásokon mi magunk nem tudunk változtatni, ahogy a koronavírust sem irányítjuk, de megtehetünk minden tőlünk telhetőt továbbra is, betartva az intézkedéseket.

2. Legyünk biztosak a dolgunkban

Ez a tanítás is az aggódásra és az időpazarlásra vonatkozik: csak amiatt aggódjunk, amiben biztosak vagyunk. Ha például valakiről azt halljuk, hogy beteg, vagy rosszul van a jelenlegi helyzetben, győződjünk meg róla, mielőtt elkezdünk feleslegesen aggódni miatta. Ez vonatkozik az interneten található rengeteg álhírre is. Amikor a vakcináról olvasunk valami egészen elborzasztót, nézzünk alaposan utána, hogy min alapszik.

3. Tágítsuk ki a látókörünket

A sztoikus filozófia szerint azért panaszkodunk a velünk történt kellemetlen dolgok miatt, mert nem tágítottuk ki annyira a látókörünket, hogy észrevegyük, másokkal is történtek más, hasonló események. Ismerkedjünk minél több ember történetével szabadidőnkben.

4. Válasszunk ki valakit, akire felnézhetünk

Amikor nem sikerül valami, válasszunk ki néhány embert, akire nagyon felnézünk, és gondoljuk végig, hogy mit tettek volna. De ne aggódjunk, valószínűleg ők is hibáztak már és nekik is vannak példaképeik. A lényeg, hogy a számunkra hősies egyének akaratereje inspirálhat bennünket.

5. Élvezzük mindazt, amink van

Amíg nem tehetünk meg mindent, amit szeretnénk, még mindig foglalkozhatunk sok egyéb dologgal. Élvezzük ki ezeket. Seneca corsicai száműzetéséből azt írta anyjának: „Olyan vidám és örömteli vagyok, mint a legjobb napjaimban".

(Forrás: BigThink, Conversation)

A figyelmetekbe ajánljuk