Sárgamuskotály és créme brulée – az nyáresti édesség

Jó minőségű bort fogyasztani nem csak presztízs, hanem öröm is. A bor napi – természetesen mértékletes – fogyasztásának ráadásul pozitív élettani hatásai is vannak; ez élményt pedig tovább fokozhatjuk az adott borhoz tökéletesen illő ételekkel. Cikksorozatunkban arra szántuk el magunkat, hogy a gondosan válogatott borokhoz izgalmas fogásokat ajánljunk – tesszük mindezt a VinCE KLUB kiváló minőségű tételeivel. Ez itt a Borvacsora.


Illatában a friss körtére és sárgadinnyére emlékezetet a Royal Tokaji 2019-ben palackozott sárgamuskotálya, mely a borvidék egyik legmeghatározóbb szőlőfajtájából készült. Ez a kiváló tétel ízeiben is hozza a gyümölcsös jegyeket: egy korty belőle és máris megérezzük az őszibarack és citrusfélék dominanciáját.

Kiváló lecsengésű bor, hosszú lecsengéssel. De vajon mit érdemes fogyasztani egy ennyire gyümölcsös és édes tétel mellé? Mutatjuk!

Créme brulée egyszerűen

  • 300 ml habtejszín;
  • 120 ml tej;
  • 120 g cukor;
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai;
  • 4 db (m-es méretű) tojássárgája;
  • 1 db tojásfehérje.

123rf

A tejszínt, a tejet, valamint a cukor egynegyedét a vaníliarúd magjaivalal együtt felforraljuk. Közben egy másik tálban a tojássárgákat és -fehérjét – szintén egynegyed mennyiségű cukorral – elkeverjük.

Ha felforrt a tejes, tejszínes elegyünk, vegyük ki a vaníliarudat, majd keverjük hozzá a tojásos keveréket, végül pedig az egészet verjük habosra. Egy kifejezetten folyékony állagú krémet kell kapnunk. Ezt töltsük ki 5 szuflétálkába, ezeket tegyük egy magasabb falú tepsibe és öntsünk alájuk vizet.

120 fokon, 80-90 percig süssük. Ezt követően vegyük ki a brulée-ket, és várjuk meg amíg kihűlnek. Tálalás előtt a megmaradt cukrot egyenletesen osszuk el a krémes édességek tetején és egy karamellizáló pisztollyal karamellizáljuk rájuk a cukrot.

Egy közösség, ahol a bor és gasztronómia szerelmesei havidíjas rendszer keretében kedvező áron juthatnak termékekhez, szolgáltatásokhoz, exkluzív szórakoztató és edukatív tartalmakhoz, amelynek hátterét a VinCE szakmai csapata biztosítja. Ha szeretnél a klub tagja lenni, kattints az alábbi linkre.

Cikkünk megjelenését a Royal Tokaji Borászat támogatta.


A figyelmetekbe ajánljuk