fokhagyma

A fokhagyma antioxidánsokban és természetes antibiotikumokban gazdag egészséges zöldség. Hogyan használhatnánk fel minél sokrétűbben a hétköznapokban?


A fokhagyma rengeteg ételnek ad kiváló ízt, emiatt érdemes minél változatosabban felhasználni. A fokhagyma rendkívül egészséges, vírus- és baktériumölő tulajdonságokkal is rendelkezik. Ha megsütjük a fokhagymát, krémes, édes ízt kapunk. Emellett pácokhoz is remek választás. Milyen praktikák ismeretesek a fokhagyma kapcsán?

1. A mikró meghámozhatja helyettünk

Mindenki örömmel kihagyná a fokhagyma pucolást. A kés hegyével, lapjával, vagy a körmünkkel egy örökkévalóság lehet, de ha behelyezzük negyedórára a mikróba, nem lesz gondunk. Sokkal könnyebben lejön majd a héjuk, csak szedjük előbb gerezdekre a fokhagymákat.

2. Szedjük őket gerezdekre!

Ez egy egyszerű, de annál hasznosabb trükk. Befőttesüvegben összerázhatjuk a gerezdeket. Így könnyeben le fog jönni a héjuk.

3. Hámozatlanul is felhasználhatjuk

Kellemetlen, hosszas folyamat, és talán nem is a legjobb ötlet meghámoznunk az apró kis gerezdeket. Héjával együtt főzzük őket alaplévé, de jó szolgálatot tehetnek szószokban is. Esetleg kissé nyomjuk össze őket előtte.

4. A héja még jó lehet!

Egy kis forró vízzel egészséges összetevőket nyerhetünk a fokhagyma belső héjából. Ha szükséges, lefagyaszthatjuk egy zacskóban és kifogástalan alaplét készíthetünk a következő bableveshez. A külső héjat jobb, ha inkább komposztáljuk.

(Forrás: Só Bors)


A figyelmetekbe ajánljuk